ŠESTA NEDELJA VELIKOG POSTA! Danas slavimo sveca kom se molimo da nas čuva od ZLA!

Autor:

Vesti

24.04.2024

05:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Sveti sveštenomučenika Antipu.

ŠESTA NEDELJA VELIKOG POSTA! Danas slavimo sveca kom se molimo da nas čuva od ZLA!

Foto: ST/N. PANČIĆ/pixabay

Sveti sveštenomučenik Antipa se pominje u knjizi Otkrovenja kao Antipa verni svedok moj (2, 13), koji bi ubijen kod vas, gde živi sotona, t. j. u gradu Pergamu. 

Žitelji ovoga grada živeli su u mraku idolopoklonstva i u krajnjoj nečistoti; bili su robovi strasti, opadači, nasilnici, krvosmešnici, reču sluge satanske. I tu među njima živeo je Antipa „kao svetlost posred tame, kao ruža posred trnja, kao zlato posred blata". 

Dobrim i pravednim smatrao se onaj, ko bi nekoga hrišćanina uhvatio i ubio. Sva vera neznabožačka sastojala se u gatanju, u tumačenju snova, u služenju demonima i u krajnjem razvratu. Ustrašeni od Antipe kao od ognja demoni se jave žrečevima u snu i ispovede, kako se oni boje Antipe, i kako moraju zbog njega da beže iz toga grada. 

Žrečevi dignu gomilu naroda protiv Antipe, i počnu ovoga istjazavati i nagoniti da se odrekne Hrista i pokloni idolima.  

Antipa im onda reče: „kad se vaši takozvani bogovi, gospodari vasione, plaše mene, smrtnog čoveka, i moraju da beže iz ovoga grada, zar ne poznajete po tome da je sva vaša vera zabluda:" I još im govoraše svetitelj o veri Hristovoj, kao jedinoj istinitoj i spasonosnoj. 

No oni se razjariše kao zverovi i dovukoše starca Antipu pred hram Artemidin, pred kojim je stajao izliven vo od bronze. Usijaše vola ognjem, i baciše unutra slugu Božjega. Sv. Antipa, unutra u ognjenom volu, slavljaše Boga s blagodarnošću, kao negda Jona u kitu ili tri otroka u peći ognjenoj. I moljaše se Antipa za pastvu svoju i za sav svet sve dok mu se duša ne rastavi od trošnoga tela i ne uzleti među angele u Carstvo Hristovo. Skonča u mukama i uvenča se slavom neuvelom 92. god.

Vernici se sutra mole za zaštitu od zlih sila i napredak porodice.

Tropar (glas 4):
Idolske obmane si razobličio, Sveti Antipo, i đavolsku si uništio silu, ispovedivši hrabro Hrista pred bezbožnicima. Zato si se uselio u Carstvo nebesko ka anđelskim vojskama, Vladici svih prinoseći slavoslovlje, i za nas molebno blagodarenje predlažući, da nam blagodat isceljenja daruje. Zato te poštujemo, sveštenomučeniče Antipo: Moli Hrista Boga da spase duše.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading