OVAJ TALAS NE ZAOBILAZI NI SRBIJU: Ovim delovima Evrope preti i do 30 cm snega!

Autor:

Vesti

21.04.2024

23:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snežna granica se spustila na svega 300 do 500 metara nadmorske visine, a gradovi širom Švajcarske su prekriveni snežnim pokrivačem.

OVAJ TALAS NE ZAOBILAZI NI SRBIJU: Ovim delovima Evrope preti i do 30 cm snega!

Foto: printskrin

Na visini iznad oblasti Alpa nalazi se prostran visinski ciklon koji utiče na vreme širom centralne Evrope, uključujući i Apeninsko i Balkansko poluostrvo. Ovaj ciklon donosi veoma hladno vreme za ovo doba godine, praćeno obilnim padavinama. Danas je širom Alpa pao sneg, zabeleo niže predele u Švajcarskoj, zapadnoj Austriji, južnoj Nemačkoj i krajnjem severu Italije, a čak i pojedine niže predele u Češkoj.

Snežna granica se spustila na svega 300 do 500 metara nadmorske visine, a gradovi širom Švajcarske su prekriveni snežnim pokrivačem. Temperature su pale na 0 ili svega par stepeni iznad nule, dok je u višim predelima iznad 1000-1500 metara nadmorske visine palo više od 20 centimetara snega.

Obilne padavine će se nastaviti i početkom naredne sedmice, sa prognozom da će pasti 10 do 20 cm snega u nižim predelima. Najobilniji sneg očekuje se iznad 1000-1500 metara nadmorske visine, sa prognozom dodatnih 30-ak centimetara snega. Takođe, očekuju se obilne kiše u nižim predelima severne Italije, uz mogućnost pljuskova sa grmljavinom i do 100 litara padavina po kvadratnom metru.

Niske temperature, sneg i mraz mogu naneti velike štete poljoprivrednim kulturama, s obzirom da je vegetacija ove godine veoma poranila zbog prethodno toplog vremena. Pre samo nedelju dana, temperature su prelazile čak i 30°C, dok sada vlada zimska atmosfera.

Dok su centralna Evropa i Alpe pod uticajem ovog visinskog ciklona, Rusija trenutno doživljava veoma toplo vreme, sa temperaturama koje dostižu i 32°C. Ova topla vazdušna masa posledica je vrelog vazduha iz Kazahstana i centralne Azije.

Visinski ciklon nastaviće da donosi vreme nalik jesenjem, uz povremene padavine, dok se u oblasti Alpa očekuje zimsko vreme. Sledi nam period sa nestabilnim vremenskim prilikama i daljim padavinama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading