JESTE LI SPREMNI ZA SNEG U PROLEĆE? Evo 7 osnovnih pravila vožnje u neočekivanim uslovima za ovo doba godine

Autor:

Vesti

21.04.2024

20:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pridržavanjem ovih smernica, vozači mogu bezbedno proći kroz nenadano prolećno snežno vreme sa oprezom i samopouzdanjem, obezbeđujući sigurnije i bezbednije putovanje na putu.

JESTE LI SPREMNI ZA SNEG U PROLEĆE? Evo 7 osnovnih pravila vožnje u neočekivanim uslovima za ovo doba godine

Foto: Shutterstock

Kako nas vreme nastavlja iznenaditi sa nenadanim snežnim padavinama tokom proleća, važno je biti pripremljen za vožnju u ovim uslovima. Evo nekoliko saveta kako obezbediti bezbedno i glatko putovanje na putu:

1. Blago Ubzrzanje i Kočenje

Prilikom vožnje u snežnim uslovima, važno je nežno ubrzavati, koristeći niske obrtaje, i prebaciti se u viši stepen prenosa što je pre moguće kako biste smanjili rizik od proklizavanja točkova. Takođe, kočenje treba obavljati nežno, i po mogućstvu koristiti motor za usporavanje vozila.


2. Održavanje Većeg Razmaka

Smanjite brzinu i povećajte razmak između vašeg vozila i onog ispred vas. Preporučljivo je održavati razdaljinu za kočenje koja je deset puta veća od preporučene razdaljine u normalnim uslovima kako biste omogućili bezbedno kočenje i manevrisanje.


3. Konstantna Brzina na Usponima

Prilikom penjanja uz brdo, održavajte konstantnu brzinu i ostavite dovoljno prostora između vašeg vozila i drugih. Prilikom spuštanja, koristite niži stepen prenosa kako biste kontrolisali brzinu i minimizirali potrebu za kočenjem, obezbeđujući adekvatan razmak sa vozilom ispred.

4. Kočenje Pre Okretanja

Pre nego što pristupite krivini, počnite kočiti unapred. U slučaju gubitka trakcije, izbegavajte paniku i umesto toga otpustite akcelerator dok držite točkove usmerene u željenom pravcu.


5. Ostanite Smireni u Klizavim Uslovima

Ako vaše vozilo počne da proklizava, važno je ostati smiren i nežno upravljati prema proklizavanju. Izbegavajte nagla kretanja i suzdržite se od panike, jer to može pogoršati situaciju.

6. Koristite Odgovarajuće Osveženje

Prilikom jakih snežnih padavina, obratite pažnju da vam svetla budu upaljena, i nemojte se oslanjati samo na dnevna svetla. Ako vidljivost padne ispod 100 metara, uključite maglenke ali ne zaboravite da ih isključite kada se vidljivost poboljša.

7. Izbegavajte Vožnju u Tragovima Drugih Vozila

Kada putevi nisu tretirani solju ili peskom, najbolje je izbegavati vožnju u tragovima drugih vozila. Sabijeni sneg obično bude leden i klizaviji od svežeg snega, što predstavlja povećan rizik od gubitka kontrole.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading