LAŽNI REFERENDUM! Petković: Srbi nisu želeli da učestvuju u farsi, srpsko jedinstvo najveća brana Kurtijevom zulumu

Autor:

Vesti

21.04.2024

20:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reakcija direktora Kancelarije za KiM na rezultate referenduma.

LAŽNI REFERENDUM! Petković: Srbi nisu želeli da učestvuju u farsi, srpsko jedinstvo najveća brana Kurtijevom zulumu

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Petar Petković

Nakon završenog glasanja na referendumu o smeni nelegitimno izabranih albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, izrazio je svoje mišljenje o rezultatima referenduma. Petković je istakao da je referendum bio legitimna forma izražavanja volje građana, te da je sproveden u skladu sa zakonima i propisima.

On je na svom zvaničnom X nalogu napisao:

- Slika Kurtijeve "demokratije" je današnji lažni referendum! Glasanje pod kamerama uz duge cevi, pred albanskim biračkim odborima, s praznim kutijama i praznim ulicama na severu - takve izbore ni Savet Evrope nije video! Srbi su hteli da učestvuju u smeni lažne vlasti, ali nisu hteli da učestvuju u farsi! Srpsko jedinstvo je najveća brana Kurtijevom zulumu! 

 

 

Podsetimo, sve srpske stranke pozvale su na bojkot, a Srpska lista je istakla da je Priština učinila sve da referendum ne uspe i da su za glasanje predviđene nemoguće procedure.

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je da će se glasati na ukupno 23 biračka mesta. Prvobitno je planirano da se glasanje održi na 43 biračka mesta, ali su direktori škola na severu KiM odbili da ustupe školske zgrade za održavanje glasanja. Biračka mesta su u opštinskim zgradama, privrednim subjektima, školama koje rade po prištinskom sistemu, a u Zubinom Potoku postavljeni su i kontejneri, što je bio slučaj i na izborima u aprilu prošle godine koje su Srbi bojkotovali.

Svi politički subjekti koji predstavljaju Srbe pozvali su građane na bojkot današnjeg referenduma zbog brojnih opstrukcija od strane Prištine. Prema administartivnom uputstvu koje su usvojile privremene prištinske vlasti, za smenu gradonačelnika potrebno je prikupiti 50 odsto plus jedan glas od ukupnog broja upisanih birača, što je vrlo teško ostavriti, imajući u vidu da je zbog stalnih pritisaka Prištine sever KiM napustilo 15 odsto Srba. Srpska lista je ukazala i da je na biračkom spisku znatno veći broj birača nego što to prikazuje siruacija na terenu, kao i na postavljanje kamera na biračkim mestima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Marko

21.04.2024 20:56

Uz Srpsku listu smo u borbi za pravdu i poštovanje srpskih prava na Kosovu i Metohiji.

Jasmina

21.04.2024 20:57

Srpska lista je danas osnažila veru u pravednost i snagu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Miloš

21.04.2024 20:58

Čestitke Srpskoj listi na hrabroj borbi za prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Olivera

21.04.2024 20:59

Srpska lista je danas pokazala da je stub srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.