PETKOVIĆ: Parlamentarna skupština Saveta Evrope se osramotila kao nikad u istoriji

Autor:

Svet

17.04.2024

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je naglasio, pred Komitetom ministara Saveta Evrope 16. maja neće biti samo odluka o članstvu samoproglašenog Kosova, već odluka o smislu postojanja te međunarodne organizacije.

PETKOVIĆ: Parlamentarna skupština Saveta Evrope se osramotila kao nikad u istoriji

Foto: Tanjug

Parlamentarna skupština Saveta Evrope osramotila se kao nikad u istoriji, podržavši preporuku za prijem Prištine u tu međunarodnu organizaciju, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Prihvatanjem mogućnosti da u članstvo Saveta Evrope bude primljeno nešto što nije država, već separatistički režim koji svakodnevnim nasiljem nad srpskim narodom u sebi personifikuje sve protiv čega bi civilizovan svet trebalo da se bori, apsurd je postao stvarnost", naveo je on na platformi X.

Kako je naglasio, pred Komitetom ministara Saveta Evrope 16. maja neće biti samo odluka o članstvu samoproglašenog Kosova, već odluka o smislu postojanja te međunarodne organizacije.

Za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope sinoć glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.

Nakon usvajanja izveštaja Dore Bakojani, Parlamentarna skupština Saveta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Takođe, mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević kaže za Javni servis da je u Strazburu viđen nastavak festivala licemerja i još jedan ekser u sanduk međunarodnog prava.

Potpredsednik Vlade, ministar odbrane u tehničkom mandatu i mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević rekao je povodom glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, da je Srbija na istorijskom mestu na kojem je bila uvek, da može svakog da pogleda u oči i ne krši osnovne prinicipe međunarodnog prava.

"Ono što smo juče videli u Strazburu je nastavak tog festivala licemerja i još jedan ekser u mrtvački sanduk međunarodnog javnog prava i svih standarda koje bi trebali da važe", istakao je Vučević.

Dan nakon glasanja u Savetu Evrope Vučević kaže da to nije samo pitanje da li je Kosovo država, jer nije, već nisu ispoštovani ni osnovni principi koje su sami postavili pred Prištinu, od kojih je najvažniji formiranje ZSO.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Vuk

17.04.2024 08:47

Ovo je strašno što nam rade, ali ima Boga i pravde. Neće im to proći tek tako.

Miljan

17.04.2024 08:48

Savet Evrope gubi smisao ovakvim sramnim potezima.

Ksenija

17.04.2024 08:49

Mislila sam da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope ozbiljna institucija a oni hoće da prime lažnu državu Kosovo.Svašta.

Perunika

17.04.2024 08:49

Ne znaju oni za sramotu, jer da znaju nikada ne bi uradili to.