OVO SU NERADNI DANI ZA USKRS I PRVI MAJ! Sledi nam pravi mali odmor!

Autor:

Vesti

21.04.2024

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sledi nam proslava Prvog maja, Uskrsa, a između je samo jedan radan dan.

OVO SU NERADNI DANI ZA USKRS I PRVI MAJ! Sledi nam pravi mali odmor!

Foto: https://www.paragraf.rs/neradni-dani-2024.html, Shutterstock

Prvi maj i Uskrs ove godine su toliko blizu jedan drugom da će građani imati produžen vikend na početku meseca. Prva dva dana maja su neradna zbog Međunarodnog praznika rada, a odmah nakon toga sledi Uskrs za pripadnike pravoslavne veroispovesti. Neradni dani tokom ovih praznika su 3, 5. i 6. maj, što znači da će jedini radni dan u nedelji biti subota, 4. maj.

S obzirom na to da je u pitanju vikend, većina građana verovatno će imati slobodno i taj dan, pa će moći da odmore punih nedelju dana.

Pripadnici drugih veroispovesti imali su različite neradne dane. Katolički hrišćani su imali neradne dane od 29. marta do 1. aprila, s obzirom na to da je razmak između dva Uskrsa ove godine bio više od mesec dana, pa su proslavili Uskrs 31. marta.

Pripadnici islamske veroispovesti su imali neradni dan prvog dana Ramazanskog bajrama 10. aprila, dok će naredni neradni dan biti za Kurbanski bajram 16. juna.

Kada je reč o državnim praznicima koji padnu za vikend, pravilo je da se ponedeljak označava kao neradni dan. Isto pravilo se primenjuje i za verske praznike, osim za Uskrs koji je uvek u nedelju.

Pripadnici različitih veroispovesti takođe imaju pravo na slobodan dan kada njihova verska zajednica obeležava praznik, kao i kada pojedinačno obeležavaju slavu.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading