DA LI JE ĐURĐEVDAN NERADAN DAN? Detaljan spisak "prazničnih dana" - ko radi, sleduje mu 210 odsto dnevnice!

Autor:

Vesti

11.04.2024

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neradni dani počinju sa Praznikom rada, 1. i 2. maja.

DA LI JE ĐURĐEVDAN NERADAN DAN? Detaljan spisak "prazničnih dana" - ko radi, sleduje mu 210 odsto dnevnice!

Foto: Shutterstock

Izgleda da su neradni dani za 2024. godinu "skoncentrisani" u maju, što znači da će građani Srbije početkom maja imati mini odmor jer se dva praznika - Praznik rada i Uskrs, nadovezuju jedan na drugi.

Tako, sve je bliži period kada će većina zaposlenih odmarati šest dana, zaključno sa Đurđevdanom.

Neradni dani počinju sa Praznikom rada, 1. i 2. maja, koji ove godine pada sredom i četvrtkom, a već 3. maja je Veliki petak. Vaskrs je 5. maja, a neradni je i Vaskršnji ponedeljak - 6. maj. Prvi radni dan nakon praznika je utorak, 7. maj.

Poslednji radni dan pred praznik za školarce će biti 26. april.

Interesantno je da je 6. maj dvostruki praznik za mnoge, jer je to verski praznik, odnosno slava koju proslavlja veliki broj porodica, što znači da će mnogi imati dvostruki razlog za slobodan dan. Svakako, za one koji budu radili, sleduje dupla dnevnica.

Ko bude radio sleduje mu 210% dnevnice

Prema Zakonu o radu, zaposleni koji radi na dan praznika koji je po zakonu neradan dan ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 110% od osnovice. Osnovicu za obračun uvećane zarade čini osnovna zarada utvrđena u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu. Uvećanje od 110% primenjuje se na ugovorenu satnicu, te zaposleni prima 100% redovne zarade (dnevnice) + 110% redovne zarade (dnevnice).

Zaposleni koji radi na dan državnog praznika praktično će primiti 210% ugovorene dnevnice ako tog dana bude raspoređen na rad, piše Blic.

"Kod mnogih neće biti spajanja praznika"

Ranka Savić napomenula je ranije za "Blic Biznis" da bi Vlada Srbije trebalo „da povede više računa o odmoru i zadovoljstvu radnika“ u kontekstu toga da veliki broj zemalja EU prelazi na skraćenje radnog vremena, odnosno, na četvorodnevnu radnu sedmicu i da taj eksperiment po svim dosadašnjim pokazateljima uopšte ne utiče negativno na produktivnost i ostvarenje profita kompanija. Dodaje takođe da i evropska praksa poznaje „spajanje“ praznika sa vikendom, čime se i u državama EU dobijaju mini odmor.

- Realno, taj ovogodišnji mini odmor u Srbiji od 1. maja do Vaskrsa ispoštovaće onaj poslodavac koji to može, zavisno od delatnosti i prirode posla, ali je izvesno da do velikog spajanja neće doći kod većine i da svih šest neradnih dana neće moći da iskoriste svi zaposleni. Ali, ono što jeste suština i što stalno ponavljamo jeste ta ogromna zabluda da su Srbi neradnici, da spajaju sve moguće praznike i da praznuju do besvesti. To nije tačno i zvanična statistika govori da toga imamo najmanje u odnosu na zemlje EU – zaključuje predsednica ASNS.

Neradni dani do kraja 2024. godine

1. maj - Praznik rada

2. maj - Praznik rada

3. maj - Veliki petak

5. maj - Vaskrs,

6. maj - Vaskršnji ponedeljak

11. novembar - Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading