OVO SU NERADNI DANI ZA PRVI MAJ I USKRS! Ako ih spojite, dobijate pravi mini odmor!

Autor:

Vesti

10.04.2024

14:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema Zakonu Republike Srbije, državni i verski praznici se praznuju neradno.

OVO SU NERADNI DANI ZA PRVI MAJ I USKRS! Ako ih spojite, dobijate pravi mini odmor!

Foto: https://www.paragraf.rs/neradni-dani-2024.html, Shutterstock

Za Praznik rada, koji se obeležava 1. maja, biće neradni i 1. i 2. maj, koji ove godine padaju u sredu i četvrtak. Odmah nakon toga slede uskršnji praznici od 3. do 6. maja.

Ovo će biti prvi neradni dani nakon novogodišnjih i božićnih praznika. Prema Zakonu Republike Srbije, državni i verski praznici se praznuju neradno. Zaposleni koji rade na dane praznika imaju pravo na uvećanu zaradu, prema Zakonu o radu, koja ne može biti manja od 110 osnovica.

U dane državnih i verskih praznika, koji se praznuju u Srbiji, ne rade državni organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga, osim na Dan pobede, koji se praznuje radno. Ovaj propis takođe precizira koji su slučajevi kada je obavezno raditi i tokom neradnih dana.

Državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizacija za obavljanje delatnosti ili usluga moraju obezbediti neprekidno obavljanje svojih aktivnosti, čak i u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji, ukoliko bi prekid rada mogao izazvati štetne posledice za građane i državu. Ovo pravilo važi u skladu sa zakonom i propisima donesenim na osnovu zakona.

Privredna društva čija priroda delatnosti ili tehnologija procesa rada zahteva neprekidan rad mogu raditi i tokom neradnih dana državnih praznika.

Neradni dani za Praznik rada su 1. i 2. maj, koji ove godine padaju u sredu i četvrtak. Nakon toga slede uskršnji praznici od 3. do 6. maja, što znači da će građani imati šest uzastopnih neradnih dana.

Neradni dani do kraja godine 1. maj - Praznik rada 2. maj - Praznik rada 3. maj - Veliki petak 5. maj - Vaskrs, 6. maj - Vaskršnji ponedeljak 11. novembar - Dan primirja u Prvom svetskom ratu, javlja Blic.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading