PLANIRATE PUT? DOBRO SE INFORMIŠITE DA POSLE NE BUDE "KUKU LELE": Evo bez čega ne krećite na putovanje da vas ne bi vratili sa granice!

Autor:

Vesti

18.04.2024

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

S obzirom na to da se neplaćene kazne mogu odraziti na putovanje, važno je proveriti da li postoji blokada u sistemu zbog neizmirenih obaveza.

PLANIRATE PUT? DOBRO SE INFORMIŠITE DA POSLE NE BUDE "KUKU LELE": Evo bez čega ne krećite na putovanje da vas ne bi vratili sa granice!

Foto: shutterstock

Mnogi od nas planiraju putovanja van granica Srbije za predstojeće praznike, ali važno je imati na umu da neplaćene kazne mogu stvoriti velike probleme na granici. Naime, prema Zakonu, osoba koja nije platila kaznu ne može dobiti ili obnoviti određene dokumente poput vozačke ili saobraćajne dozvole.

Blokada na granici zbog neplaćenih kazni

S obzirom na to da se neplaćene kazne mogu odraziti na putovanje, važno je proveriti da li postoji blokada u sistemu zbog neizmirenih obaveza. Čak se može dogoditi da budete vraćeni sa granice ukoliko je zbog neplaćene kazne raspisana poternica. Upravo zbog toga, dešava se da cela porodica u automobilu bude vraćena zbog neplaćenih kazni od nekoliko hiljada dinara.

Put od kazne za parking do poternice

Saobraćajna policija i "Parking servis" kazne za prekršaje ne uručuju na licu mesta, već ih šalju poštom na kućnu adresu vlasnika automobila. Nakon 15 dana, prekršajni nalog stupa na snagu, a ukoliko nije plaćen u roku od osam dana, moguće je platiti upola manju kaznu. Svaka neplaćena novčana kazna može biti osnov za izdavanje poternice.

Kako proveriti da li imate neku neplaćenu kaznu?

Najlakši način je da putem "Registra neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa" na sajtu Ministarstva pravde proverite da li imate neizmirenih obaveza. Potrebno je označiti da ste "fizičko lice", uneti ime, prezime i JMBG u odgovarajuća polja i kliknuti na polje "Pretraga".

Postoje li drugi načini?

Drugi način je odlazak na šalter pisarnice Prekršajnog suda u Beogradu sa ličnom kartom i traženje listinga predmeta na svoje ime. Takođe, građani mogu izvaditi uvjerenje o vođenju krivičnog postupka kako bi se uverili da se protiv njih ne vodi krivični postupak.

Stoga, pre putovanja van zemlje, važno je proveriti da li imate neplaćene kazne kako biste izbegli neprijatnosti na granici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading