FILADENDRON MOŽE DA BUDE I OPASAN ZA DECU! Lekari šokirani slučajem lečenja ekcema od strane uglednog pedijatra: Smatram ih prevarantima!

Autor:

Vesti

18.04.2024

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cela Srbija je zanemela nakon slučaja koji je obelodanio dr Lalošević.

FILADENDRON MOŽE DA BUDE I OPASAN ZA DECU! Lekari šokirani slučajem lečenja ekcema od strane uglednog pedijatra: Smatram ih prevarantima!

Foto: printscreen/TV Prva, printskrin, shutterstock

Na društvenim mrežama često se nude saveti i terapije alternativne medicine, iako lekari upozoravaju da pacijenti ne bi trebalo da samoinicijativno primenjuju takve tretmane zbog potencijalno opasnih posledica neodobrenih lekova.

Ipak, čak i među lekarima ima onih koji pribegavaju alternativnim metodama. Nedavni slučaj poznatog dermatologa, dr Jovana Laloševića, ilustruje ovu pojavu. On je nedavno primio na pregled dete koje se prethodno lečilo kineskom tradicionalnom medicinom po preporuci uglednog pedijatra.

Dr Lalošević je istakao putem društvene mreže X da je problem što je ovaj savet dolazio od lekara koji je završio Medicinski fakultet, a ne specijalizaciju u alternativnoj medicini. Dete je došlo kod dr Laloševića sa generalizovanim ekcemom, ali je na kraju moralo biti hospitalizovano.

- Da vam kažem, ta kineska medicina je dosta značajna ovde za nas, i za obične ljude, i za nas lekare, sigurno da Kinezi imaju veliko iskustvo u tome, ali veliko je takođe pitanje kako naša deca, kako naši pacijenti i kako različita oboljenja reaguju na te različite ekstrakte. Zaista, filadendron je jedna od onih biljaka koja može da bude čak i opasna, recimo ako dete, desi se da dete nekad uzme pa stavi usta, recimo list, zaista može da bude jako, jako opasno. Korišćenje tih različitih preparata koje recimo nekad pacijenti koriste sa interneta ili su negde čuli, mogu da budu jako opasni. Pogotovo što reakcija deteta možda bude vrlo individualna. I naravno što je u pitanju te atopijski dermatitis. Reakcija tog malog pacijenta, čim imamo generalizovani ekcem, je sigurno, da kažem, uplašila i razočarala roditelja, vidim i kolegu Laloševića, ali zašto se to, zašto je baš taj lek dat, verovatno da je taj kolega procenio da bi tog momenta imalo neki efekat, možda je to kod drugih pacijenata pomoglo, to sad mi ne znamo - kaže pedijatar dr Saša Milićević.

- Neko upiše medicinu što voli ljude, a neko upiše medicinu zato što ga nateraju roditelji. Završi medicinu, smatra da je veliki doktor. Ovaj čovek se bavi, pored medicine i nekim alternativama, zato što tu smatra da će uzeti više novca nego ovako u normalnoj medicini. Pošto je ljudima interesantno da vi nešto izmišljate, da pravite reklamu i nije to prvi put slučaj. Ja njih ne smatram lekarima nego prevarantima. Moramo uzeti u obzir na alergijske reakcije, da svi nismo isti i da, kad nešto radimo, tri do četiri puta proverimo da li je taj pacijent, dete, osoba, žena, starija, sposobna da tu terapiju primi - smatra dr Aleksandar Stojanović za Kurir.

BONUS VIDEO

 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading