RASPLIĆE SE VELIKA AFERA DIVLJE GRADNJE U VELIKOJ PLANI! Načelnik urbanizma na tapetu tužilaštva!

Autor: R. STARČEVIĆ

Vesti

17.04.2024

15:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Katastar povukao odluku na osnovu koje je firma ''Donić'' zidala tržni centar.

RASPLIĆE SE VELIKA AFERA DIVLJE GRADNJE U VELIKOJ PLANI! Načelnik urbanizma na tapetu tužilaštva!

Foto: foto Arhitektonski biro BB

Posle pisanja dnevnog lista Srpski telegraf i portala Reublika stalo se na rep divljoj gradnji i mahinacijama načelnika sektora urbanizma i gradnje u opštini Velika Plana.

Naime, katastar je usvojio žalbe državnog prvobranioca i povukao odluku o upisu svojine firmi "Donić" za parcelu Živinske klanice, koju su kupili iz stečaja, a gde niče "divlji" tržni centar.

Foto: Privatna arhiva

Tržni centar ''Riva'' u procesu nelegalne gradnje

Sada je na potezu Više javno tužilaštvo u Beogradu, gde su prijave podnete protiv svih učesnika ove urbanističke prevare.

Suprotno normama

Što je najgore, urbanizam je izdao građevinsku dozvolu na rizik investitora, suprotno svim pravnim i obligacionim normama, a nakon odluke katastra učinjena je očigledna zloupotreba i to na način da je "Donić" gradio na parceli na kojoj nije pravosnažno upisan kao imalac svojine.

Kako je naš portal već obelodanio, katastar je upisao svojinu na zemljištu iako je prodavac imao samo korišćenje zemljišta. U utorak je katastar usvojio žalbe i ispravio učinjeni prekršaj jer je mahinacija s upisom svojine bila pokrivalica načelniku urbanizma za izdavanje privremene dozvole za gradnju tržnog centra "Riva".

- Investitor firma "Donić" sad nema zemljište u svojini, ali ni objekte koje je kupio s firmom iz stečaja jer ih je porušio, a da nije obezbedio pravni osnov za gradnju. Tržni centar se sada, tačnije rečeno, zida na zemljištu države Srbije - kaže naš izvor.

Foto: Privatna arhiva

Uvid u katastar

U svetlu novih okolnosti, na potezu je odeljenje za urbanizam, gradnju i imovinske poslove, koje je izdalo fingiranu uslovnu dozvolu i sad mora da je poništi. Kako i stoji u njihovoj odluci, dozvola za radove se izdaje na rizik investitora i prestaje s važenjem ukoliko se prekrši procedura.

Nelegalna konverzija

Investitor i nadležni u odeljenju za urbanizam, građevinu i imovinske poslove bili su i pre ove odluke katastra svesni da firma investitora nema prava svojine nad zemljištem koje bi mu obezbedilo valjanu građevinsku dozvolu. Zato je, i pored fingiranog upisa svojine, pokrenut postupak konverzije zemljišta u pravo svojine. Kako je ovo evidentno kršenje zakona, očekuju se i reakcije tužilaštava, koje će ispitati sve okolnosti.

Kako Republika saznaje, državni pravobranilac će se žaliti na navedeno rešenje jer zemljište i posle rušenja objekta mora ostati u vlasništvu Republike Srbije. Pravno gledano, to znači da sve do okončanja upravnog postupka o svojini na zemljištu, dozvola za gradnju van snage i mora biti ukinuta. Na građevinskim inspektorima je sada da zatvore gradilište i izdaju nalog za rušenje. Postupak je jasan, imajući u vidu da je privremena dozvola, izdata na rizik investitora, sada van snage.

Foto: Arhitektonski biro BB

Tržni centar ''Riva'', nacrt kako bi trebalo da izgleda

Srpski telegraf i Republika će pratiti da li će se pomenute službe pridržavati pravnog postupka ili će ignorisati i odluke koje su sami doneli.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading