ZIDAJU DIVLJI TRŽNI CENTAR: Građevinsko i pravno nasilje u Velikoj Plani

Autor: B. B. - E. S. T.

Vesti

15.04.2024

01:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojedini opštinski čelnici i investitor napravili niz zloupotreba da bi progurali projekat "Riva šoping-park"

ZIDAJU DIVLJI TRŽNI CENTAR: Građevinsko i pravno nasilje u Velikoj Plani

Foto: Arhitektonski biro BB

Buknula je divlja gradnja i u Velikoj Plani. Bez valjanih imovinsko-pravnih osnova, mimo svake građevinske i urbanističke regulative u ovom gradu niče ni manje ni više nego divlji tržni centar.


Kako se uverio Srpski telegraf, pred očima inspekcijskih organa, bez čiste dokumentacije, od maja prošle godine nesmetano se gradi komercijalni centar koji nema odgovarajuće dozvole. Pojedini opštinski čelnici i investitor napravili su školski primer niza zloupotreba na štetu države i pravnog sistema da bi, kakvog li paradoksa, progurali projekat koji nosi simboličan "šumadijski" naziv TC "Riva šoping-park".


KAMEN TEMELJAC


Odeljenje za urbanizam, građevinska inspekcija i katastar u opštini Velika Plana, ispostavilo se, ne samo da žmure na gradnju betonskog mastodonta od 10.000 kvadratnih metara, već se čelnici ovih odeljenja svojski trude da pogaze sve pravne norme i po svaku cenu omoguće dalje radove. Ne smeta im ni što postoje krivične prijave državnog pravobranioca, naslednika imovine, ugroženih privrednih subjekata...
Dokle ide ta osionost, govori i podatak da su pre nekoliko dana zajedno s investitorima učestvovali u ceremoniji polaganja kamena temeljca, ne hajući što se slikaju pored već završene kompletne betonske konstrukcije divljeg objekta. Može im se, misle oni... Ali postoji valjda i zakon...


Građevinsko nasilje počelo je prošle godine, po završetku licitacije za kupovinu živinske klanice "Velika Plana", na čijoj se parceli danas nalazi nelegalni objekat. Iako je Agrobanka nova iz stečaja prodala firmu i objekte s pravom korišćenja zemljišta - novi vlasnici klanice, društvo "Donić", vrlo brzo su uspeli da, bez konverzije, u katastru Velika Plana upišu vlasništvo na parceli. Nije im smetalo ni što Agencija za restituciju nije dala saglasnost za ovu prodaju iz stečaja. Nije ih sprečilo ni što su se naslednici bivšeg vlasnika parcele žalili. Radovi su startovali za nekoliko meseci iako je svima poznato da procedura za dobijanje građevinske dozvole u svim drugim slučajevima traje mnogo duže, pogotovo ako postoje nerešeni imovinski odnosi i zabeležbe. 


ČUDNA IGRANKA


Igranka je, međutim, vešto postavljena. Korumpirana družina osmislila je da kupac, firma "Donić", odmah posle prodaje tuži Agrobanku da bi rešio status svojine na zemljištu. Kao plod ove radnje proizašao je dogovor dve strane. Sporazumeli su se da bez ikakvog pravnog osnova prodavac kupcu neovlašćeno prizna pravo svojine nad državnim zemljištem iako on nema nikakve ingerencije da to uradi! Nikoga nije zabrinula ni činjenica što u katastru u Velikoj Plani uredno piše da je zemljište u svojini Republike Srbije.


I tako dalje i tako dalje. U svakom slučaju, Srpski telegraf će se i narednih dana baviti ovom aferom.


NASTAVIĆE SE

 

Čeka se reakcija nadležnih


Mahinacija koju su pokušali da sprovedu nije prošla. Katastru u Velikoj Plani, povodom ovih nepravilnosti, obratili su se i državni prvobranilac i druga privredna društva čija je imovina ugrožena ovakvim delovanjem. Podnete su i krivične prijave, a reakcija nadležnih se čeka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
AMBASADOR

15.04.2024 16:26

BRAVO DA SE GRADI I ZAPOSSLJAVA.MA KADA JE LIVADA NIKOM NESMETA PRAVI I GRADI SSTA CE DOZVOLA SAMO NARODU ODNOSNO VECINI BUDE DOBRO.A MANJINA KAO OVAJ POLITICKI OBOJENI ZUTAC NEKA SAMO LAJE.