KIJATE, KAŠLJETE, ZAČEPLJENI STE? U VAZDUHU JE 11 VRSTA POLENA DRVEĆA! Stručnjaci saglasni: Ne lečite se na svoju ruku...

Autor:

Vesti

16.04.2024

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekari naglašavaju da oni koji su alergčini treba da potraže stručnu pomoć, a ne da se leče sami.

KIJATE, KAŠLJETE, ZAČEPLJENI STE?  U VAZDUHU JE 11 VRSTA POLENA DRVEĆA! Stručnjaci saglasni: Ne lečite se na svoju ruku...

Foto: shutterstock

Da je proleće stiglo, oseća se u vazduhu. To posebno potvrđuju oni koji su alergični na polen i zbog toga imaju poteškoće u svakodnevnom funkcionisanju. 

Iz Agencije za zaštitu životne sredine kažu da je u vazduhu prisutno 11 vrsta polena drveća i napominju da sunčano i vetrovito vreme tome najviše pogoduje.

Republika

Foto: Shutterstock

 

 

- Krenula je breza i ona ima najveći alergeni potencijal u ovom periodu proleća. Zatim tu su i jasen, javor, brest, vrbe. Pojavljuje se i dud, ali i poleni trave u malim vrednostima. Tako da, možemo reći, jedna vrsta drveća prestaje sa svojim cvetanjem, kao što su lešnik i jova. I čempresi su i dalje prisutni u pojedinim danima u prekograničnim vrednostima. Ali najveće upozorenje alergičnim ljudima u predstojećim danima je na polen breze - kaže Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Lekari naglašavaju da oni koji su alergčini treba da potraže stručnu pomoć, a ne da se leče sami.

- Naši pacijenti koji su inače alergični na određene vrste polena, i znaju kada oni obično cvetaju, su već započeli sa takozvanom preventivnom terapijom Ili pak su pojačali terapiju za bronhijalnu astmu, kada su u pitanju alergijski asmatičari. Oni koji posumnjaju da su alergičari ili im se prvi put ispoljava alergija, treba da se jave svom lekaru jer svi ti simptomi mogu da ukažu ne samo na alergiju nego i na neku prehladu ili na neku virusnu infekciju -+ objašnjava pulmolog, dr Tatjana Radosavljević.

Vrednosti polena u vazduhu najveće su u prepodnevnim časovima, a pacijenti se savetuju da tada, ukoliko ne moraju, ne izlaze napolje.

- To je preporuka. Naravno, veći deo nas mora, tako da po povratku se promeni odeća i opere kosa. U nekim slučajevima kada smo napolju mogu da se koriste i naočare i maske, koje u prvom naletu sprečavaju direktan prodor polenovih zrna - ističe Mitrović.

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine građani mogu da prate prognozu kretanja koncentracije polena u 29 merenih mesta, a najvažnije je da budu oprezni i da preduzmu sve neophodne korake kako bi zaštitili svoje zdravlje, piše Kurir. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading