UJUTRU VAM JE REDOVNO ZAPUŠEN NOS, A OČI VAM SUZE? Ako simptomi do OVOG vremena ne prođu, odmah kod LEKARA!

Autor: M.O.

Lifestyle

14.04.2024

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju na određene simptome.

UJUTRU VAM JE REDOVNO ZAPUŠEN NOS, A OČI VAM SUZE? Ako simptomi do OVOG vremena ne prođu, odmah kod LEKARA!

Foto: shutterstock

Ujutru se često probudimo sa zapušenim nosom, suzenjem očiju i nezaustavljivim kijanjem, ali zašto su simptomi alergije jači baš u tom delu dana? Prema Američkom koledžu (ACAAI), za alergiju, astmu i imunologiju, postoji nekoliko razloga za to.

Jedan od razloga je što ujutru provetravamo prostoriju u kojoj smo spavali, a u tom trenutku naš imuni sistem reaguje na alergene u vazduhu. Takođe, mirisi poput parfema ili dima mogu dodatno pogoršati simptome alergije.

Ukoliko ste noću koristili klimu ili radijator sa prljavim filterom, postoji velika verovatnoća da ćete se ujutru probuditi sa crvenim očima i kijavicom, jer čestice prašine mogu pogoršati simptome alergije.

Republika

Foto: Photo by Brittany Colette on Unsplash

Saznajte zašto jutarnji simptomi alergije mogu biti jači i kako da ih ublažite

Kako rešiti problem?

Ako imate blagu alergiju, možete se obratiti farmaceutu za savet i dobiti preporuku za lek bez recepta koji vam može pomoći da se rešite simptoma. Ukoliko simptomi ne nestanu ni nakon toga, važno je da se obratite lekaru. Pored lekova, važno je održavati čistim prostor u kojem boravite, posebno ako ste alergični na prašinu, polen ili životinjsku dlaku.

Kako održavati čist prostor?

Prilikom čišćenja, preporučuje se nošenje maske za lice kako biste izbegli udisanje alergena iz vazduha. Takođe, važno je redovno prati odeću koju nosite, menjati posteljinu najmanje jednom nedeljno, dezinfikovati predmete u kući i koristiti rastvore za čišćenje od prirodnih sastojaka. Ovi koraci mogu značajno smanjiti prisustvo alergena u vašem okruženju i ublažiti simptome alergije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading