POLEN URNISAO BEOGRAĐANE! Svi redom kijaju, stručnjaci upozoravaju - BILJKE RANIJE CVETAJU!

Autor:

Vesti

10.04.2024

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podaci monitoringa pokazuju da je u visokim koncentracijama prethodnih dana bio polen breze, tisa i čempresa, vrba, platana.

POLEN URNISAO BEOGRAĐANE! Svi redom kijaju, stručnjaci upozoravaju - BILJKE RANIJE CVETAJU!

Foto: shutterstock

Poslednji podaci monitoringa alergenog polena u Beogradu Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je zabeleženo prisustvo čak 17 vrsta polena drveća, a ranije su počeli da cvetaju i korovi kao i trave, izjavila je jutros Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena te agencije. 

Ona je za Tanjug istakla da su izuzetno topla zima, a i sam početak toplog proleća uticali na ranije cvetanje alergenih vrsta drveća, pored čega je došlo i do "izuzetno velike produkcije polena u vazduh”. 

- Beležimo prisustvo čak 17 vrsta polena drveća, a ranije su počeli da cvetaju i korovi kao i trave - rekla je Mitrović. 

Prema njenim rečima, podaci monitoringa pokazuju da je u visokim koncentracijama prethodnih dana bio polen breze, tisa i čempresa, vrba, platana i to izrazito na Novom Beogradu, zatim i javora, duda, hrasta, jasena i oraha. 

- Svi zajedno u unakrsnim reakcijama uticali su da se na alergijske simptome žali veliki broj sugrađana - rekla je Mitrović. 

Poredeći sa istim periodom od prošle godine, ona kaže da su znatno veće količine polena drveća, "a i dosta su ranije krenuli poleni korovskih biljaka i trava”. 

- Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kao i na našoj Android aplikaciji “Polen Srbija” može se pratiti kakve su sve vrednosti po svim gradovima i u tom smislu videti da li nam odgovara Soko banja ili drugi deo centralne Srbije, kao i to da se ne lečimo sami, već u dogovoru sa lekarima, krenuti ranije 10 dana sa terapijama pre nego što krenu alergeni na koje smo ustanovili da smo alergični, odnosno da imamo probleme - rekla je Mitrović. 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading