STOMAČNI VIRUS SE ŠIRI MEĐU DECOM, NI ODRASLI NISU SIGURNI: Ovo su saveti lekara, na jednu stavku posebno treba obratiti pažnju

Autor:

Vesti

11.04.2024

22:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stomačni virus je postao aktuelan tokom proteklih nedelja, a lekari upozoravaju da je važno obratiti pažnju na simptome, sprečiti dehidraciju i pridržavati se preporučenih mera kako bi se ublažile posledice ovog virusa.

STOMAČNI VIRUS SE ŠIRI MEĐU DECOM, NI ODRASLI NISU SIGURNI: Ovo su saveti lekara, na jednu stavku posebno treba obratiti pažnju

Foto: shutterstock

Stomačni virus je postao sveprisutan tokom poslednjih nedelja, mučeći kako mališane, tako i odrasle. Simptomi ovog virusa uključuju povraćanje, dijareju, malaksalost i povišenu temperaturu, a lekari upozoravaju da će se tokom proleća verovatno nastaviti njegova pojava, dostižući vrhunac tokom letnjih meseci.

Jedna Beograđanka, Aleksandra Ž, opisala je svoje iskustvo sa stomačnim virusom, ističući da je prvo osetila bolove u stomaku, mučninu, a zatim se javila dijareja, praćena povišenom temperaturom. Nakon što je temperatura dostigla 38.5 stepeni, došlo je do povraćanja, nakon čega je uspela da se odmori i temperatura se smanjila. Iako su simptomi popustili, osećala je nelagodnost u stomaku i nakon dva dana "ozdravljenja".

Prvo sam osetila bolove u stomaku, mučninu, a onda je krenula dijareja. Odmah je i temperatura skočila na 37.5, a kao su se bolovi po crevima odnosno grčevi pojačavali, tako mi je i temperatura bila sve veća. Kad je doguralo do 38.5, već mi je bilo baš loše. Tad sam se ispovraćala i odspavala jedno dva sata. Posle je temperatura spala na 37.4. S tom niskom temperaturom i mukom, teskobom u želucu sam se borila još dan. Posle je sve prošlo, mada i dalje, sad posle dva dana od "ozdravljenja", osećam kao da imam kamen u stomaku - kaže Beograđanka Aleksandra Ž, koja je danima imala problem sa stomačnim virsom, prenosi Blic.

Foto: shutterstock.com

Ilustracija

Pedijatar dr Saša Milićević ističe da je primećen porast slučajeva dece koja se javljaju zbog stomačnog virusa, naglašavajući da je važno sprečiti dehidraciju, posebno kod dece koja često povraćaju.

- Ima baš dosta stomačnih virsa. Ta sezona stomačnih virusa se potpuno izgubila, ranije se znalo, otrpilike kad su, ali sada se javljaju tokom čitave godine. Najviše sada haraju rotavirusi i adenovirusi kada su u pitanju ovi stomačni. Puno dece ima jer je visok stepen zaraznosti naročito u vrtiću, dovoljno je da dođe jedno dete, jer roditelji nemaju gde da ga ostave, onda to dete rukama prenese dalje, pa dobiju druga deca koja razmanjuju i igračke, i čaše, i cucle, pa se tako najviše i prenosi - kaže pedijatar, prenosi Telegraf.

Dr Milićević preporučuje da deca dobijaju rastvor za hidrataciju, čaj, vodu, pire krompir, pirinčanu vodu, dvopek, keks i probiotike kako bi se izbegla dehidracija i obnovili elektroliti. Slične preporuke važe i za odrasle koji se suočavaju sa stomačnim virusom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading