ZABRINJAVAJUĆI PODACI! Devojčice više piju i puše, a dečaci već u prvoj srednje postaju zavisni od kocke

Autor:

Vesti

09.04.2024

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prof. dr Verica Jovanović, direktorka "Batuta", rekla je na konferenciji da je ovo značajno istraživanje koje je prvi put realizovano 1983, a već 2022. je sprovedeno u 44 zemlje među kojima je i Srbija.

ZABRINJAVAJUĆI PODACI! Devojčice više piju i puše, a dečaci već u prvoj srednje postaju zavisni od kocke

Foto: Shutterstock

Devojčice u našoj zemlji više piju i puše, dok dečaci u prvoj godini srednje škole pokazuju znake zavisnosti od kocke, pokazali su rezultati istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji 2022. godine. Istraživanje je sproveo Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom prosvete u 101 osnovnoj i srednjoj školi u Srbiji u drugom polugođu školske 2021/22, odnosno u 198 odeljenja petog i sedmog razreda osmoletke i prvog razreda srednje škole što je ukupno 3.962 učenika.

Prof. dr Verica Jovanović, direktorka "Batuta", rekla je na konferenciji da je ovo značajno istraživanje koje je prvi put realizovano 1983, a već 2022. je sprovedeno u 44 zemlje među kojima je i Srbija.

Rizična ponašanja

- Bazirano je na jednoj vrsti upitnika za decu osnovnoškolskog uzrasta i drugoj za decu srednjoškoloskog uzrasta u kome su bila pitanja u zavisnosti od uzrasta, a važna su za ponašanja omladine i dece poput korišćenja elektronskih cigareta, psihoaktivnih supstanci, seksualne aktivnosti. Zdravstveno stanje, ponašanje i informisanje naše školske dece je na zavidnom nivou - kazala je prof. dr Jovanović.

Rezultati su pokazali da devojčice više puše cigarete tokom srednje škole u kontinuitetu, dok više piju u osnovnoj. Svaki peti srednjoškolac koristi elektronske cigarete. S druge strane kanabis u prvoj srednje je probalo 7,8 odsto ispitanika i među njima je više dečaka. U ovom periodu kockalo se i 19,7 odsto učenika, a u 12 meseci pre istraživanja 15,3 odsto je veća učestalost među dečacima.

Rizična ponašanja

cigarete probalo 15,1% učenika 1. razreda srednje
učestalost pušenja tokom srednje škole veća kod devojčica
svaki peti učenik srednje škole koristi elektronske cigarete
12,8% učenika probalo da puši nargile
6,4% probalo zagrevane duvanske proizvode
4,9% probalo snus (nikotinske vrećice)
svaki drugi učenik probao alkohol
7,8% đaka probalo kanabis
kockalo se 19,7 odsto učenika srednje škole

- Među učenicima koji su se kockali u 12 meseci koji su prethodili istraživanju prema rezultatima skrinig testa 7,6 njih pokazuje znake problematičnog kockanja što je za 5,7 odsto više u odnosu na 2018 - navodi se u istraživanju. Dve trećine učenika navelo je da se oseća opterećeno školskim obavezama što je za 36,7 odsto više u odnosu na prethodno istraživanje sprovedeno 2018.

Zdravstveno ponašanje

svaki deseti učenik 1. razreda srednje nikada ne doručkuje radnim danima
bezalkoholne napitke sa šećerom češće konzumiraju dečaci
devojčice češće jedu slatkiše od dečaka
dve trećine đaka ima naviku svakodnevnog pranja zuba češće od jednom dnevno

Međutim, izjasnili su se i da su zadovoljni podrškom nastavnika i vršnjaka. Više od četvrtine đaka u slobodno vreme nikada ne čita knjige, a dva puta nedeljno sportom se bavi 41,7 odsto. Kako je rečeno na konferenciji zabrinjavajući je podatak da tinejdžeri značajan deo dana provode u korišćenju elektronskih medija.

Zdravstveno stanje

većina adolescenata zadovoljna je svojim životom ocenjujući ga prosečnom ocenom 8,3 od 10
64,2% ispitanika ocenjuje svoje zdravlje odlično
trećina učenika se u prethodnih 12 meseci nije osećala usamljeno
skoro petina učenika prvog razreda srednje navodi da je stupila u seksualne odnose
dve trećine adolescenata normalno je uhranjeno
15,8% đaka ima prekomernu težinu
3% đaka gojazno

Svaki 11. đak na društvenim mrežama provede više od sedam sati, dok svaki deseti ima znake problematične upotrebe društvenih medija i tu je uočen porast za sedam odsto u odnosu na prethodno istraživanje.

Zdravstveno stanje

Takođe, dve trećine ispitanika je svoje zdravstveno stanje ocenilo odlično. Ipak, podaci pokazuju da 15,8 odsto njih ima prekomernu težinu, a tri odsto adolescenata je gojazno.

Vršnjačko nasilje

8,2% đaka bilo izloženo vršnjačkom nasilju u školi
14,1% ispitanika izloženo digitalnom nasilju
uočen je porast procenata kod učenica koje ispoljavaju nasilničko ponašanje nad drugima
dečaci češće učestvuju u nasilju nad drugima i češće učetvuju u tuči

* Insititut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"

Kod dečaka je uočljiv porast prekomerne težine u odnosu na 2018, ali oni su fizički aktivniji, dok kod devojčica fizička aktivnost u starijim razredima opada. Ipak, tinejdžerke navode da su na dijeti ili da bi trebalo da smršaju dok tinejdžeri smatraju da treba da se ugoje.

Socijalni kontekst

2/3 učenika živi sa oba roditelja
2/3 učenika oseća opterećenje u školskim obavezama
2/3 đaka ima podršku vršnjaka, a preko 65 odsto podršku nastavnika
više od četvrtine učenika u slobodno vreme nikada ne čita knjige
dva puta nedeljno sportom se bavi 41,7 odsto ispitanika
svaki 11. učenik u korišćenju društvenih mreža provodi više od sedam sati dnevno
svaki deseti učenik ima znake problematične upotrebe društvenih medija
svaki četvrti učenik igra igrice skoro svaki ili svaki drugi dan

Dr Jelena Gudelj Rakić iz "Batuta" rekla je da je ovo treće u nizu istraživanja koje daje informacije o zdravstvenom ponašanju i razmevanje socijalnog konteksta u okviru porodice, vršnjaka i školskog okuruženja gde mladi od 11 do 15 godina provode najveći deo vremena.

BROJKE

101 škola u kojoj je sprovedeno istraživanje
198 odeljenja
3.962 učenika

- Određena zdravstvena ponašanja započinju upravo u ovom periodu života, a adolescenija je prelazak iz detinjstva u odraslo doba i mnoga ponašanja započeta u ovom životnom periodu održavaju i u odraslom životnom dobu.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading