SKUPLJA PUTARINA U GRČKOJ OD 1. APRILA! Evo koliko ćete morati da izdvojite kada krenete na letovanje!

Autor:

Vesti

07.04.2024

10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naknada za putnička vozila u jednom pravcu iznosi 2.450 dinara, ili 21,5 evra, od Subotice do Preševa.

SKUPLJA PUTARINA U GRČKOJ OD 1. APRILA! Evo koliko ćete morati da izdvojite kada krenete na letovanje!

Foto: shutterstock, ST/Vladimir Lukić, ST/Dragan Kadić, ST/Nemanja Pančić

shutterstock, ST/Vladimir Lukić

Svi koji planiraju letovanje u Grčkoj sopstvenim prevozom treba da uzmu u obzir nove cene putarina koje su od 1. aprila na severu te zemlje povećane za 30 do 35 odsto.

Putnici koji voze automobil iz Beograda preko Severne Makedonije do nekog mesta na prvom ili drugom prstu Halkidikija, za putarinu u jednom pravcu treba da izdvoje 25,95 evra, ili 3.040 dinara. Za istu rutu, putnicima iz Novog Sada će biti potrebno nešto više novca, 28,45 evra, što je oko 3.330 dinara, dok će Subotičani platiti čak 32,45 evra, ili 3.800 dinara. Nišlije će proći najpovoljnije sa 16,95 evra, odnosno sa oko 1.990 dinara.

Putnici koji iz Beograda putuju na Krf, do Igumenice će platiti 36,25 evra, što je oko 4.250 dinara, dok će putarina do Kavale za one koji letuju na Tasosu iznositi 31,55 evra ili oko 3.700 dinara. Za put od Beograda do Atine potrebno je izdvojiti 58,65 evra, što iznosi 6.870 dinara.

Kada je reč o korišćenju auto-puta kroz Srbiju, naknada za putnička vozila u jednom pravcu iznosi 2.450 dinara, ili 21,5 evra, od Subotice do Preševa, dok iz Beograda iznosi 1.720 dinara, odnosno 15 evra. Putarina od Novog Sada do Preševa iznosi 2.010 dinara, ili 17,5 evra, dok je od Niša do Preševa 700 dinara, što je šest evra. Ukupan iznos putarine kroz Severnu Makedoniju iznosi osam evra, a putnici će proći kroz pet naplatnih rampi, pri čemu je naknada na svakoj deonici između jednog i dva evra.

Na auto-putu Egnatia u severnoj Grčkoj, koji se proteže od Igumenice na zapadu do granice sa Turskom kod Kipija na istoku, putarina je poskupela. Tako je iznos naknade na ulazu u Grčku povećan sa 1,80 na 2,40 evra, u Asprovalti sa 0,90 na 1,20 evra, u Kavali sa 1,40 na 1,85 evra. Jedino pojeftinjenje je zabeleženo na putarini u Solunu na saobraćajnici za Atinu, sa 1,20 na 0,90 evra, i na putu do Promahonasa na granici sa Bugarskom, sa dva evra na 1,90.

Ukoliko građani Srbije nemaju tag, putarinu mogu platiti gotovinom ili karticom. Elektronska naplata putarine (ENP) omogućava beskontaktno plaćanje ove naknade putem tag uređaja za odgovarajuću kategoriju vozila. Na ovaj način osiguran je prolazak naplatne rampe bez čekanja i zaustavljanja.

Od prošle godine, postoji integrisana putarina sa Severnom Makedonijom, a najavljeno je da će zajednički tag sa Grčkom biti uveden u junu. Sa Crnom Gorom će jedinstven sistem naplate funkcionisati već od 15. aprila, sa Hrvatskom mesec dana kasnije, dok se očekuje da će se sa Bosnom i Hercegovinom aktivirati tokom ovog leta.

Na ovaj način, vozačima iz Srbije neće biti potrebno kupovati poseban tag za svaku zemlju kroz koju prolaze, već će imati jedan koji koriste za elektronsku naplatu putarine u Srbiji i sa njim će plaćati tu naknadu i u ovim susednim državama. Prolaziće bez zaustavljanja na naplatnim stanicama, a putarina će im se naplaćivati sa platne kartice. Ovo je posebno važno u vreme turističke sezone kada su velike gužve, javljaju Novosti.

Napomena: Da bi tag uređaj bio validan za plaćanje putarine u Severnoj Makedoniji, potrebno ga je prekonfigurisati na Open Balkan ENP. Kada integrisana naplata putarine sa drugim državama bude aktivirana, takođe će biti potrebna prekonfiguracija za zemlju kroz koju se prolazi. Tag uređaj može bez ograničenja da se prenosi iz jednog vozila u drugo u okviru prve kategorije vozila, dok je za druge kategorije neophodna prekonfiguracija taga.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading