ZAHVALNOST ZA ŽIVOT: Ivana Joksić IZ BEOGRADA JUČE ISPUNILA DIRLJIVO OBEĆANJE

Autor:

Vesti

05.04.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sofija će živeti kroz moju ćerku

ZAHVALNOST ZA ŽIVOT: Ivana Joksić IZ BEOGRADA JUČE ISPUNILA DIRLJIVO OBEĆANJE

Foto: Instagram, Profimedia

Juče su u Beogradu tri porodice dobile unuče: porodica Ivane Joksić i njenog supruga, ali i roditelji 15-godišnje devojčice Sofije, koji su posle smrti mezimice odlučili da Ivani doniraju njenu jetru. Naime, Ivana se juče porodila i ispunila obećanje: ćerkici je dala ime devojčice koja joj je spasla život i omogućila da postane majka - Sofija.

Te 2018. Joksićeva se suočila s teškim zdravstvenim problemima i jedino rešenje je bila transplantacija jetre. Baš te godine Sofija je preminula u 15. godini, a roditelji su se složili da doniraju njene zdrave organe. Ivana je dobila jetru.

- Kada sam saznala dijagnozu, posmatrala sam to kao izazov koji moramo da prođemo u životu. Nijednog trenutka nisam želela da pokleknem, da padnem u neku vrstu depresije, bilo šta, najviše zbog porodice, zbog tadašnjeg momka, zbog svih ljudi koji me vole, naravno. Mi koji prolazimo kroz taj pakao znamo kako je kada ostanemo sami u četiri zida, ali sam tu snagu davala i ljudima oko sebe - pričala je ova hrabra devojka svojevremeno na TV Prva.

Republika

Foto: Instagram

Ivana Joksić sa suprugom

Iznenada je pozvana iz bolnice, s informacijom da se pojavila jetra koja odgovara (vidi okvir). Posle toga je sve išlo svojim tokom: dobila je Sofijin organ i tako preživela. Odmah nakon operacije, sa tadašnjim momkom, a sadašnjim suprugom, odlučila je da žensko dete, ukoliko ga bude imala, nazove Sofija, a juče im se ta želja i ostvarila.

- Što se tiče Sofijine porodice, najnormalnije funkcionišemo od trenutka upoznavanja, u smislu da se oni meni jave, baka mi se javila, ne smeta im što spomenem Sofiju, mislim da im je donekle i drago. Ona živi i dalje, u meni, u svim drugim ljudima koji znaju da su tog dana njeni roditelji potpisali saglasnost za transplantaciju. Od prvog dana otkad sam saznala ko mi je donor i od trenutka upoznavanja mi smo u kontaktu. Znaju sve šta mi se dešava u životu, znam i ja sve o njima, zaista ne znam šta bih sve mogla o njima da kažem - rekla je Ivana.

Telefon je zazvonio u dva po podne

Ivana priča da je od trenutka kad je dobila dijagnozu bila kao u nekom filmu:

- Rešavala sam svoju zdravstvenu knjižicu na Birou rada i telefon mi je zazvonio negde oko dva po podne. Pozvala me je doktorka Nataša Petrović iz tima za transplantaciju jetre i rekla mi da se pojavio organ koji mi po svim parametrima odgovara i da dođem što pre u Urgentni centar sa svim analizama koje u tom trenutku imam kod sebe. Generalno je praksa da se uvek pozovu dva ili tri kandidata, najugroženija u tom trenutku. Tako da, do trenutka dok oni ne obave detaljne analize, ne znate ko će otići na operaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading