SOFIJA I DANAS ŽIVI U MENI! Dirljiva priča Beograđanke Ivane: Dobila jetru od petnaestogodišnje Sofije, a danas se porodila i ćerki dala ime SOFIJA!

Autor:

Vesti

05.04.2024

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ivana Joksić, iz Beograda, kojoj je presađena jetra, porodila se danas, a ćerku je nazvala Sofija, po petnaestogodišnjoj devojčici Sofiji, čiju jetru je dobila.

SOFIJA I DANAS ŽIVI U MENI! Dirljiva priča Beograđanke Ivane: Dobila jetru od petnaestogodišnje Sofije, a danas se porodila i ćerki dala ime SOFIJA!

Foto: Printskrin/Prva

Ivana Joksić, devojka iz Beograda, suočila se sa ozbiljnim zdravstvenim problemom, gde je jedino rešenje bila transplatacija jetre. Baš te 2018. godine, petnaestogodišnja devojčica Sofija, nažalost je preminula, a odlukom njenih roditelja da doniraju zdrave organe, tada obolela Ivana Joksić, dobila je jetru, a danas je na svet donela devojčicu, kojoj je dala ime Sofija, u znak sećanja na devojičice zahvaljujući kojoj je danas postala i majka.

Ivana je nedavno, gostujući na TV "Prva" govorila o svemu što se dogodilo, kao i o tome kako je došlo do tranpslatacije.

- Konkretno, kada je bolest jetre u pitanju, ne dešavaju se neke drastične promene koje nam onemogućavaju najnormalnije funkcionisanje, svakodnevne aktivnosti i tako dalje. Kod mene se konkretno desilo to da sam ja požutela, naglo. I to mi je bilo crveno svetlo da se nešto ozbiljno dešava s mojim organizmom i da nešto nije u redu. Tako da je to bio prvi jedini simptom koji sam ja imala, koji je bio ozbiljan alarm da se nešto ozbiljno dešava. I ozbiljan alarm da se obratite doktorima i da saznate u kom stanju je vaš organizam i vaše zdravlje - ispričala je tada Ivana.

Kako je rekla nekoliko godina su trajala razna ispitivanja, da bi 2018, tri godine nakon prvih simptoma, dobila konkretnu dijagnozu i savet da je jedini lek transplantacija jetre.

- Ja sam po prirodi veliki optimista i sve to gledam kao jedan od izazova koji moramo proći u životu i to je to. Postoje mnoge bolesti za koje lek ne postoji. Za moju bolest konkretno je lek postojao i postoji danas. Tako da jeste to bila transplantacija, jeste to bio jedan jako krupan korak, ali sam gledala pozitivno na to, kao u redu, postoji lek, hajde idemo, borimo se. Pozitivna sam i to je to. Tako da nijednog trenutka nisam želela da pokleknem, da padnem u neku vrstu depresije, bilo šta, najviše zbog porodice, zbog tadašnjeg momka, zbog svih ljudi koji me vole, naravno. Mi koji prolazimo kroz taj pakao znamo kako je kada ostanemo sami u četiri zida, ali sam tu snagu davala i ljudima oko sebe - objansila je ova hrabra devojka.

Danas, godinama kasnije, Ivana je sa svojim suprugom, a tadašnjim momkom dobila bebu, koju je nazvala Sofija, po svojoj donorki. Prepirčavajući kako je došlo do transplatacije, Ivana je rekla:

Ja sam u tom trenutku bila kao na nekom filmu. Rešavala sam svoju zdravstvenu knjižicu na Birou rada i telefon mi je zazvonio negde oko dva popodne. Pozvala me doktorka Nataša Petrović iz tima za transplantaciju jetre i rekla mi da se pojavio organ koji mi po svim parametrima odgovara i da dođem što pre u Urgentni centar sa svim analizama koje u tom trenutku imam kod sebe. Generalno je praksa da uvek tim transplantacije zove dva ili tri kandidata, najhitnija u tom trenutku. Tako da vi do trenutka dok oni ne obave neke detaljne analize ne znate ko će otići na operaciju - kazala je ivana i dodala:

- Što se tiče porodice Sofije, čija jetra je u meni i zahvaljujući kojoj sam žvia, mi najnormalnije funkcionišemo od trenutka upoznavanja, u smislu da se oni meni jave, baka mi se javila, ne smeta im što spomenem Sofiju, mislim da im je donekle i drago... Ne mogu da kažem da postoji rešenje, rešenje postoji na njihovoj strani. Ona živi i dalje, u meni, u svim drugim ljudima koji su saznali od tog dana kada su njeni roditelji potpisali tu saglasnost za transplantaciju, tako da od prvog dana, od kada sam saznala ko mi je donor i od trenutka upoznavanja mi smo u kontaktu, znaju sve šta mi se dešava u životu, znam i ja, tako da za njih ne znam šta bih rekla.

Ivana je rekla, da je odmaj nakon operacije, sa svojim tadašnjim momkom, a sadašnjim suprugom odlučila da, ukoliko bude imala žensko dete, nazove ga Sofija, a danas im se ta želja i obistinila.

BONUS VIDEO:

 


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading