EVO KOLIKO ĆE BITI PLAĆEN KUĆNI RAD U SRBIJI! Stupio na snagu Pravilnik o metodologiji

Autor:

Vesti

25.03.2024

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon osmočasovnog radnog vremena za koje je plaćena, žene često očekuje i nekoliko sati neplaćenog rada u domaćinstvu.

EVO KOLIKO ĆE BITI PLAĆEN KUĆNI RAD U SRBIJI!  Stupio na snagu Pravilnik o metodologiji

Foto: shutterstock

Žena s peglom

U Srbiji je uvedena metodologija koja će regulisati ovo pitanje, a to bi moglo značiti da će se neplaćeni rad u domaćinstvu više uzimati u obzir prilikom planiranja radnog vremena i plata, možda čak i da će biti donete određene politike ili mere koje će podržati žene u ravnoteži između poslovnog i porodičnog života. Ovo bi moglo da dovede do veće svesti o važnosti neplaćenog rada i potrebi njegovog priznavanja i vrednovanja u društvu.

Prema istraživanju RZS-a sprovedenom od 2021. do 2022. godine, žene u Srbiji svakodnevno provode dvostruko više vremena u neplaćenim kućnim poslovima u odnosu na muškarce. Zbog toga je u našoj državi donet Pravilnik o metodologiji za obračun neplaćenog kućnog rada, koji je stupio na snagu u petak (22. mart). Važno je napomenuti da se ovaj pravilnik ne odnosi isključivo na žene.

- Termini koji se koriste u ovom pravilniku, a koji imaju rodno značenje, izraženi u gramatičkom muškom rodu, podrazumevaju prirodni ženski i muški pol lica na koja se odnose - jasno se ističe u Pravilniku.

Pravilnik koji je stupio na snagu 22. marta predstavlja prvi korak u regulisanju neplaćenog kućnog rada i osnova je za dalje postupanje nadležnih državnih organa, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Donet je 16. marta i, prema zvaničnom saopštenju, jedan je od prvih takvih nacionalnih dokumenata u svetu.

Pravilnik precizira da se neplaćeni kućni rad odnosi na poslove za koje se ne dobija novčana naknada, kao što su vođenje domaćinstva, briga o deci, starijim i bolesnim članovima porodice, rad na poljoprivrednom imanju i slični neplaćeni poslovi, u skladu sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti.

Vrednost neplaćenog kućnog rada će se obračunavati na osnovu Istraživanja o korišćenju vremena Republičkog zavoda za statistiku, po metodologiji Evrostata.

Pravilnik precizira da će se vrednost neplaćenog rada obračunavati kao proizvod ukupnog godišnjeg broja časova neplaćenog rada i minimalne cene rada po času, iskazane u neto iznosu. Podatke o korišćenju vremena prikupljaće Republički zavod za statistiku, dok će minimalnu cenu rada određivati Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Takođe, Pravilnik utvrđuje metodološke osnove za utvrđivanje učešća vrednosti neplaćenog kućnog rada u bruto domaćem proizvodu.

Važno je napomenuti da Pravilnik potvrđuje pravo svakog građanina Srbije da, u skladu sa zakonom koji reguliše oblast rodne ravnopravnosti, stiče pravo na zdravstveno osiguranje po osnovu neplaćenog rada u kući ako nije zdravstveno osiguran po drugom osnovu. Detalje o ovom pitanju bliže će urediti Ministarstvo zdravlja.

Pravilnik o metodologiji za obračun neplaćenog kućnog rada predstavlja početak procesa koji će se nastaviti donošenjem drugih akata nadležnih organa, kako bi ovo pitanje bilo u potpunosti normativno zaokruženo i uključeno u dobru praksu, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

(EUpravo zato)

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading