SJAJNE VESTI! Od danas na snazi NOVI PRAVILNIK - domaćice će imati pravo na zdravstveno osiguranje!

Autor:

Vesti

16.03.2024

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ovoj grupi su žene koje vode domaćinstvo, brinu o deci i starijima i poljoprivrednom domaćinstvu.

SJAJNE VESTI! Od danas na snazi NOVI PRAVILNIK - domaćice će imati pravo na zdravstveno osiguranje!

Foto: Shutterstock

Pravilnik koji daje mogućnost da osobe koje rade neplaćene kućne poslove imaju pravo na zdravstvenu zaštitu stupa na snagu danas, 16. marta.

To znači da će i one domaćice, koje nisu zdravstveno osigurane po bilo kom drugom osnovu, imati neometan pristup lekaru. Pravilnik je donet 8. marta 2024. godine, na osnovu Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Ovim pravilnikom obuhvaćeni su poslovi za čije obavljanje se ne ostvaruje novčana naknada, a podrazumevaju vođenje domaćinstva, staranje i brigu o deci, o starijim i bolesnim članovima porodice, poslove na poljoprivrednom imanju i slično.

Neplaćeni kućni rad predstavlja poslove za čije obavljanje se ne ostvaruje novčana naknada, a podrazumevaju vođenje domaćinstva, staranje i brigu o deci, o starijim i bolesnim članovima porodice, poslove na poljoprivrednom imanju, kao i druge slične neplaćene poslove.

Obračun neplaćenog kućnog rada

Obračun vrednosti neplaćenog kućnog rada vrši se na osnovu Istraživanja o korišćenju vremena koje sprovodi proizvođač zvanične statistike u skladu sa metodologijom koju propisuje Evrostat.

Vrednost neplaćenog kućnog rada se obračunava kao proizvod ukupnog godišnjeg broja časova neplaćenog kućnog rada i minimalne cene rada po času, iskazane u neto iznosu.

Podatak o ukupnom godišnjem broju časova neplaćenog kućnog rada za Republiku Srbiju obezbeđuje proizvođač zvanične statistike, navodi se u Pravilniku.

- Cena neplaćenog kućnog rada se utvrđuje kao minimalna cena rada po času u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast rada.

Vrednost neplaćenog kućnog rada se utvrđuje za Republiku Srbiju na godišnjem nivou, najkasnije do 31. decembra tekuće godine za prethodnu godinu - piše u Pravilniku.

Učešće vrednosti neplaćenog kućnog rada u BDP-u u Republici Srbiji utvrđuje se kao količnik utvrđene ukupne vrednosti neplaćenog kućnog rada za prethodnu godinu i podataka o vrednosti BDP-a za prethodnu godinu, a koji obračunava proizvođač zvanične statistike na godišnjem nivou.

Lice koje nije zdravstveno osigurano po bilo kom drugom osnovu, stiče pravo na zdravstveno osiguranje po osnovu neplaćenog rada u kući u skladu sa zaknom koji uređuje oblast rodne ravnopravnosti.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading