HOLANĐANI POVLAČE VIŠNJE IZ SRBIJE! U smrznutom voću nađeni pesticidi

Autor:

Vesti

24.03.2024

14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dimetoat je insekticid koji se koristi u suzbijanju štetočina poput trešnjine muve.

HOLANĐANI POVLAČE VIŠNJE IZ SRBIJE! U smrznutom voću nađeni pesticidi

Foto: printskrin/jutjub

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštenje o hrani RASFF objavio je da je Holandija povukla smrznute višnje poreklom iz Srbije sa tržišta zbog prekoračenja dozvoljene količine pesticida.

Konkretno, reč je o pesticidu dimetoatu koji je pronađen u većoj količini od propisane. Uzorak koji je uzet 6. marta otkrio je prisustvo ovog pesticida u količini od 0,044 mg po kilogramu, dok je dozvoljena količina 0,01 mg po kilogramu, što je definisano kao "ozbiljan" rizik po zdravlje potrošača.

Kontrola voća i upozorenja

Zanimljivo je da je kontrolu voća, prema podacima sa RASFF, izvršio sam proizvođač, što postavlja pitanje efikasnosti i nezavisnosti procesa kontrole. 

Pesticid dimetoat

Dimetoat je insekticid koji se koristi u suzbijanju štetočina poput trešnjine muve. Prema podacima sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, trešnjina muva predstavlja ozbiljan izazov za proizvođače trešanja i višanja.

- Ove muve su najnačanije štetočine trešnje i višnje. Dve vrste se javljaju zajedno, ali je brojnost R. cerasi najčešće veća. R. cingulata je poreklom iz Amerike, u Evropi je prvo opisana 1983. godine a u našoj regiji se redovno javlja od 2000. godine. Njegov značaj se povećava usled kasnijeg i dužeg leta - navodi se u udžbeniku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading