OPREZ, POVLAČI SE JEDAN PROIZVOD! Sastojci su iz Srbije, NIKAKO NE SMETE DA GA PIJETE!

Autor:

Vesti

06.12.2023

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski sistem brzog upozorenja u trgovini hranom (RASFF) objavio je na svojoj platformi da se povlači još jedan proizvod. Reč je o čaju od nane iz Hrvatske koji sadrži sirovinu, odnosno listiće nane, nabavljene iz Srbije.

OPREZ, POVLAČI SE JEDAN PROIZVOD! Sastojci su iz Srbije, NIKAKO NE SMETE DA GA PIJETE!

Foto: Shutterstock

Ustanovljeno je prisustvo pirolizidinskih alkaloida u ovom čaju. RASFF upozorava da rizik po zdravlje može biti ozbiljan.

Pirolizidinski alkaloidi (PA) mogu izazvati ozbiljnu toksičnost kod ljudi. Biljke proizvode ova jedinjenja kao odbrambeni mehanizam protiv štetočina i biljojeda, a identifikovana su u oko 6.000 vrsta biljaka.

Ova jedinjenja mogu predstavljati značajan rizik za jetru i pluća, a slučajevi toksičnosti jetre usled konzumiranja biljaka s pirolizidinskim alkaloidima datiraju još od 1920-ih godina. Najveći rizik je za potrošače koji redovno konzumiraju čajeve, biljne infuzije i med, ali postoji mogućnost kontaminacije i hrane za životinje. Pirolizidinski alkaloidi mogu dospeti u ove namirnice putem divljih biljaka ili peluda, na primer, u slučaju meda.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) navodi da PA u visokim dozama može dovesti do otkazivanja jetre, što može dovesti do smrti. Uobičajeno hronično dejstvo PA uključuje štetno dejstvo na jetru, ali i na pluća.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading