Hiljade bolnica u svetu u riziku od zatvaranja zbog ekstremnih vremenskih uslova

Autor: Tanjug

Svet

02.12.2023

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navodi se da su bolnice u blizini morskih ili okeanskih obala najviše ugrožene.

Hiljade bolnica u svetu u riziku od zatvaranja zbog ekstremnih vremenskih uslova

Foto: Shuterstock

Hiljade bolnica širom sveta biće ''u velikoj opasnosti od potpunog ili delimičnog zatvaranja zbog ekstremnih vremenskih prilika'', ukoliko fosilna goriva postepeno ne budu prestala da se koriste do kraja ovog veka, saopštila je danas kompanija za analiu rizika ''XDI''.

U analizi oko 200.000 bolnica širom sveta na rizik od štete od opasnosti od klimatskih promena, u XDI su došli do zaljučka da je svaka 12. bolnica, odnosno njih 16.000, u visokom riziku od potpunog ili delimičnog zatvaranja zbog ekstremnih vremenskih uslova bez postepenog ukidanja fosilnih goriva, prenosi Rojters.

''Rizik od oštećenja bolnica usled ekstremnih vremenskih prilika već je porastao za 41 odsto od 1990. godine zbog emisije gasova staklene bašte'', navodi se u izveštaju, ali i dodaje da bi ''ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,8 stepeni Celzijusa brzim ukidanjem fosilnog goriva bi prepolovilo rizik od oštećenja bolničke infrastrukture u poređenju sa situacijom u kojoj su emisije štetnih gasova na visokom nivou''.

Navodi se da su bolnice u blizini morskih ili okeanskih obala najviše ugrožene, a od onih 16.000 visoko ugroženih, njih 71 odsto nalazi se u zemljama sa niskim ili srednjim prihodima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading