4 NOVA ZAKONA I PROPISA KOJI ĆE NAM PROMENITI ŽIVOT Čeka nas usvajanje ovih novih pravila, UTICAĆE NA SVE GRAĐANE

Autor:

Vesti

22.03.2024

08:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I dok čekamo da vidimo kako će izgledati novo ruho srpske političke scene, neke veoma važne odluke sačekaće glavne aktere odmah po preuzimanju dužnosti.

4 NOVA ZAKONA I PROPISA KOJI ĆE NAM PROMENITI ŽIVOT Čeka nas usvajanje ovih novih pravila, UTICAĆE NA SVE GRAĐANE

Foto: ST/N. MANDIĆ

Javnost je pomno pratila konstituisanje Skupštine Srbije, a sada iščekuje ime novog mandatara i sastav buduće vlade, pred kojom će u 2024. biti mnoge važne odluke, kako na globalnom nivou poput rešavanja situacije na Kosmetu i našeg daljeg puta ka EU, do onih "običnih" koje se tiču funkcionisanja ljudi u svakodnevnom životu.

Naime, veoma brzo trebalo bi "preseći" oko:

Zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima i na javnim mestima


Ministarka zdravlja Danica Grujičić aktivno radi na sprovođenju potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima i na mnogim javnim mestima. Istraživanja su pokazala da 75 odsto stanovništva podržava takvo zakonsko rešenje, dok statistika kaže da u Srbiji puši oko 32 odsto odraslih građana. Ova tema duboko deli srpsku javnost, a ministarka Grujičić je najavila da će zakon biti usvojen tokom 2024. godine.

Obavezan vojni rok

Generalštab Vojske Srbije je pokrenuo inicijativu za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, a prema predlozima, obavezni vojni rok trebao bi da se sastoji iz dva dela i da traje tri meseca. Postoje planovi da se obuka sastoji iz teorijskog i praktičnog dela, a obavezni vojni rok bi služili svi muškarci mlađi od 27 godina. Postoje različiti stavovi o ovoj temi, a očekuje se da konačna odluka bude doneta pre početka ili sredine 2025. godine.

Rodno (ne)osetljivi jezik

Zakon o rodnoj ravnopravnosti trebalo bi da stupi na snagu 1. juna 2024. godine, a jedna od najspornijih odredbi odnosi se na upotrebu rodno osetljivog jezika. Ovo pitanje je duboko podelilo srpsku javnost, sa jedne strane stoje oni koji su za upotrebu rodno osetljivog jezika, dok se s druge strane nalaze oni koji su protiv. Postoje različiti stavovi o primeni ovog zakona, a neke institucije su čak izrazile sumnju u njegovu ustavnost.

Zabrana uvoza automobila sa Euro 3 i 4 motorom

Uprkos najavama da će zabrana uvoza polovnih automobila sa normama Euro 3 i Euro 4 postati važeća 1. januara 2024. godine, ova uredba još uvek nije usvojena. Srbija je jedina zemlja u regionu koja još uvek dopušta uvoz "polovnjaka" proizvedenih do 2010. godine, što je izazvalo različite reakcije u javnosti. Odluke po pitanju ove teme će biti propraćene sa velikom pažnjom, s obzirom da se radi o pitanju koje direktno utiče na veliki deo stanovništva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading