PREKO 1.000 ZARAŽENIH OD VELIKOG KAŠLJA! Dvoje umrlo, veliki broj beba bolesno!

Autor:

Vesti

20.03.2024

09:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina.

PREKO 1.000 ZARAŽENIH OD VELIKOG KAŠLJA! Dvoje umrlo, veliki broj beba bolesno!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Prema podacima iz Servisa javnog zdravlja, zaključno s 15. martom 2024. godine, na teritoriji Republike Srbije prijavljeno je ukupno 1.005 potvrđenih slučajeva velikog kašlja (pertusisa) kod kojih je dijagnoza postavljena od početka 2024. godine.

Od početka 2024. godine prijavljena su dva smrtna ishoda uzrokovana pertusisom kod nevakcinisane dece uzrasta dva i po, odnosno tri meseca.

Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, odnosno uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci i kod dece uzrasta 10 do 14 godina.

Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, njih 76 (7,6%) bilo je hospitalizovano, pri čemu je najveći broj hospitalizovanih bio u uzrasnoj grupi mlađih od 12 meseci (53 tj. 69,7% hospitalizovanih slučajeva).

Simptomi velikog kašlja

Nacionalna zdravstvena služba preporučuje da se odmah obratite lekaru, ukoliko vi ili vaše dete osećate neke od sledećih simptoma:

  • Iznenadno plavljenje usana, jezika, lica ili kože,
  • teškoće u disanju (plitko disanje);
  • bol u grudima koji se pogoršava pri disanju ili kašljanju - što može biti znak upale pluća;
  • veliki napadi kašlja.

Prevencija

Najznačajniji način prevencije pertusisa je kompletan imunizacija, ističe Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Vakcine protiv velikog kašlja obično se daju u kombinaciji sa vakcinama protiv difterije i tetanusa (često i sa vakcinama protiv dečje paralize, oboljenja izazvanih Haemophilus influenzae, hepatitisa B).

Primarna imunizacija sa tri doze vakcine koja sadrži pertusis komponentu sprovodi se u prvoj godini života, u periodu od drugog do šestog meseca sa definisanim razmacima. Prva revakcinacija se sprovodi jednom dozom vakcine tokom druge godine života, a druga pre polaska u školu.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading