KO SVE MOŽE DA OSPORI USMENI TESTAMENT? Potrebni su vam svedoci, a EVO ko to može da bude!

Autor:

Vesti

16.03.2024

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Usmeni testament se obično ostavlja samo u izuzetnim okolnostima.

KO SVE MOŽE DA OSPORI USMENI TESTAMENT? Potrebni su vam svedoci, a EVO ko to može da bude!

Foto: Facebook/Milica Gutovic

Na društvenim mrežama nedavno je objavljena tvrdnja ćerke poznatog glumca Laneta Gutovića, koja osporava legalnost njegovog usmenog testamenta.

Budući da je reč o javnoj ličnosti, ova tema je privukla veliku pažnju i postala predmet raznih rasprava. Slični slučajevi osporavanja testamenta često opterećuju sudove.

Usmeni testament se obično ostavlja samo u izuzetnim okolnostima, kao što je situacija kada osoba doživi tešku povredu u saobraćajnoj nesreći i naglo se pogorša zdravstveno stanje. Ipak, dokazivanje usmenog testamenta u takvim situacijama predstavlja izazov i za advokate i za pravnike.

- Suština izuzetnih okolnosti je da mora da se radi o iznenadnoj opasnosti koju vi niste mogli da predvidite i koja vas sprečava da napravite testament u redovnoj formi. Suština usmenog testamenta je da nema proceduru, zato su važne izuzetne okolnosti, one nam garantuju da je ono što ste izjavili tada vaša poslednja volja jer vi imate uverenje da nećete preživeti - objašnjava dr Miloš Vukotić sa Pravnog fakulteta.

Prilikom sačinjavanja pravno važećeg testamenta, po zakonu moraju da budu prisutna tri svedoka.

- Ti svedoci koji su čuli samo živu usmenu reč moraju odmah posle u najkraćem roku, mada zakon ne propisuje posebne rokove, da tu izjavu predaju sudu, odnosno notaru, i da bude overeno kao dokument - ističe advokat Aleksandar Radivojević.

Vukotić dodaje da je bitno da je svedok punoletna osoba i da može da razume jezik na kojem se lice izražava, ko se tu zatekne.

- Svedok kod usmenog može da bude i bliski srodnik porodice, što kod drugih redovnih testamenata nije dozvoljeno, ali imate zakonsku zaštitu u tome što svedocima testamenta onda ništa ne možete da ostavite - napominje Vukotić.

Naslednici mogu da ospore testamen?

U sudskim postupcima, dokazivanje usmenog testamenta obično traje najduže, budući da zahteva uključivanje više institucija i stručnjaka. Bez obzira na vanredne okolnosti koje mogu biti razlog za ostavljanje usmenog testamenta, osoba koja ga diktira mora biti sposobna za rasuđivanje. Ukoliko postoji sumnja u njenu sposobnost u trenutku diktiranja testamenta, ovo se može osporiti u sudskom postupku.

- Veliki problem sa svim zaveštanjima iz iskustva je taj što naslednici koji su nezadovoljni uvek imaju pravo da to ospore, iz razloga što misle da lice koje je sačinilo zaveštanje nije razumelo to ili nije imalo volju, ili zato što je povređeno određeno pravo - kaže advokat Aleksandar Radivojević.

U pisanom testamenu su potrebna dva svedoka, koji potpisima potvrđuju ono što je zaveštalac napisao. Za zaveštanje pisano sopstvenom rukom nije potreban svedok. I ovakav testament je oboriv na sudu, jer naslednici mogu da pokrenu postupak i traže svoj deo, čak i ako je preminuli želeo drugačije. Konačnu odluku donosi sud.

(RTS)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading