HRVATSKA PRED VELIKOM USTAVNOM KRIZOM: Ne stišava se bura nakon kandidature Milanovića za premijera, Plenković jedva dočekao da ga žestoko pecne

Autor:

Svet

16.03.2024

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider SDP, Peđa Grbin, je na konferenciji za novinare saopštio je da će Milanović biti nosilac izborne liste u Prvoj izbornoj jedinici i kandidat za premijera.

HRVATSKA PRED VELIKOM USTAVNOM KRIZOM: Ne stišava se bura nakon kandidature Milanovića za premijera, Plenković jedva dočekao da ga žestoko pecne

Foto: Foto-Montaža: Republika.rs, Tanjug/AP

Zoran Milanović i Andrej Plenković

Šok odluka da će predsednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, biti nosilac izborne liste SDP na predstojećim parlamentarnim izborima, u sredu 17. aprila, i kandidat za premijera izazvala je brojne reakcije.

Opozicioni poslanik, Bojan Glavašević, je na društvenim mrežama kratko prokomentarisao Milanovićev izlazak na izbore porukom: "Andrej Plenković je gotov."

Lider SDP, Peđa Grbin, je na konferenciji za novinare saopštio je da će Milanović biti nosilac izborne liste u Prvoj izbornoj jedinici i kandidat za premijera.

Ova informacija došla je samo nekoliko sati nakon što je Milanović saopštio da će parlamentarni izbori biti 17. aprila, što je takođe izazvalo brojne komentare s obzirom na to da je to radni dan.

Foto: Tanjug/HINA

 

Politički analitičar, Žarko Puhovski, kaže da je Milanović time "izašao iz ormara".

- On se autavao, kako bi se reklo, ali mislim da to neće puno pomoći opoziciji. Milanović je zaključio da opozicija bez njega ne može, što je verovatno tačno, ali nisam siguran koliko može s njim. Sasvim sam siguran da to povređuje njegove obaveze kao predsednika države. Bilo bi korektno da je to učinio uz podnošenje ostavke - kazao je Puhovski za zagrebačku N1.

Situaciju u kojoj predsednik Republike najpre donosi odluku o održavanju izbora, a potom najavljuje da će na njima učestvovali, Puhovski je prokomentarisao rekavši da on "istovremeno želi da bude i sudija utakmice i igrač".

- A to što kaže da treba "sedlati konje" poziv je na jedan tip hajdučije. Predsednik države trebalo bi biti poslednji koji će zagovarati hajdučiju. Ove reke pravde mogle bi ga odneti - rekao je Puhovski.

Puhovski je ocenio da je ovo jedan eksplozivni primer narcističke konstrukcije osobe.

- Uspeo je konačno u onome do čega mu je bilo stalo, da nadmaši Franju Tuđmana u negiranju smisla vladavine prava - smatra Puhovski.

Milanović će na izbore ići kao nestranački kandidat i neće napuštati dužnost predsednika. U slučaju pobede, odstupiće s dužnosti predsednika, najavio je juče. Njegov potez odmah je pokrenuo niz reakcija. Najmanje dve profesorke ustavnog prava, Sanja Barić i Ana Vuković Horvat, odmah su poručile da Ustavni sud mora hitno da reaguje i to već danas ili sutra.

Foto: Tanjug/AP

 

Ubrzo se javio i šef Ustavnog suda, Zvonimir Šeparović, koji je rekao da će se Ustavni sud izjasniti u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora skladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu.

Predsednik Vlade i HDZAndrej Plenković, je komentarisao odluku Milanovića rekavši da su maske konačno pale, a HDZ će mu pokazati da će SDP izgubiti i treći put, te upitao je li to upliv u demokratske procese u RH. Naglasio je kako je datum za izbore koji je Milanović odabrao ujedno i Svetski dan cirkusa.

- Cirkus se nastavlja. Imali smo do danas skrivenog lidera opozicije, a sad imamo malog kalkulantskog predsednika i malog kandidata koji misli da neće izgubiti kao što je izgubio 2016. a mi ćemo mu pokazati da će izgubiti i on i SDP, po treći put - kazao je Plenković na HDZ-ovom skupu u Osijeku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading