NEMANJA JE DOBIO MORBILE SA 6 MESECI, PA OSTAO BEZ SVIH MOŽDANIH FUNKCIJA! Ispovest majke kida dušu, iznela PAKAO kroz koji prolaze! (FOTO)

Autor:

Vesti

14.03.2024

18:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemanja Ljutić je preležao male boginje kao beba, ali su se komplikacije pojavile nekoliko godina kasnije.

NEMANJA JE DOBIO MORBILE SA 6 MESECI, PA OSTAO BEZ SVIH  MOŽDANIH FUNKCIJA! Ispovest majke kida dušu, iznela PAKAO kroz koji prolaze! (FOTO)

Foto: TV Prva

Poslednjih godina, epidemija malih boginja je ponovo postala aktuelna tema, a njihova opasnost posebno je istaknuta u nedovoljno vakcinisanoj populaciji.

Nedostatak vakcinacije može dovesti do teških komplikacija i ozbiljnih zdravstvenih problema kod dece, kako pokazuje slučaj malog Nemanje Ljutića.

Preležane male boginje i njihove posledice

Nemanja Ljutić je preležao male boginje kao beba, ali su se komplikacije pojavile nekoliko godina kasnije. Iako je majka bila svesna opasnosti malih boginja, nije mogla da pretpostavi da će to dovesti do ozbiljnih komplikacija u budućnosti. Nakon što je Nemanja krenuo u vrtić, počeli su prvi znaci da nešto nije u redu, a zatim su usledili gubitak ravnoteže, pasivnost i problemi sa hodanjem. Nakon dijagnostike, potvrđeno je da su morbile ostavile ozbiljne posledice na Nemanjino zdravlje, uključujući oštećenje mozga i gubitak funkcija.

Foto: Budi human

Nemanja Ljutić

Anastasija Ljutić je otvoreno podelila svoju bolnu priču za Prvu TV, opisujući kako je njen sin Nemanja postepeno gubio funkcije, svest i sposobnost komunikacije.

Na proleće 2018, u jeku epidemije malih boginja, Nemanja je bio na toj rutinskoj intervenciji i u toku tog postoperativnog boravka se zarazio malim boginjama od drugog deteta, koje čak nije ni boravilo zajedno sa nama u sobi nego u boksu pored, ali su se sva deca sa odeljenja u tom trenutku zarazila, kao i Nemanja, priseća se majka i dodaje da je njen sin tada još uvek bio mali da bi se vakcinisao MMR-om.

- Ja sam kao roditelj tada znala koliko su male boginje opasne, međutim nisam mogla da pretpostavim da to može doneti neke mnogo veće komplikacije godinama posle toga, ali sam u tom trenutku bila jako zabrinuta kako će on tada podneti taj virus, ali je sve prošlo bez nekih većih tegoba i mi smo na taj period i zaboravili.

Njihova borba sa posledicama malih boginja bila je teška i bolna, a majka je istakla kako je Nemanja pretrpeo konstantne bolove i grčeve, dok je oštećenje mozga napredovalo brzo i u velikoj meri, prenosi Prva TV.

- Ja sam kao roditelj tada znala koliko su male boginje opasne, međutim nisam mogla da pretpostavim da to može doneti neke mnogo veće komplikacije godinama posle toga, ali sam u tom trenutku bila jako zabrinuta kako će on tada podneti taj virus, ali je sve prošlo bez nekih većih tegoba i mi smo na taj period i zaboravili.

- On je počeo da gubi hod, prvo je krenulo od ravnoteže, nije mogao dugo da hoda bez da padne. To je počelo da biva sve učestalije, sve brže, prestao je da sedi, bio je sve pasivniji, dosta dugo je spavao… Naravno mi smo ceo taj period radili odmah i dijagnostiku, išli i kod neurologa po mišljenje... Majka kaže da nakon što ih je jedan lekar vratio kući i Nemanjino stanje pripisao upali grla, padu imuniteta i ulasku u kolektiv, posle par dana odlaze na dečiju neurologiju.

- Sredinom oktobra su bili ispoljeni prvi simptomi, početkom decembra nam je stigla potvrda sa infektivne klinike da su pronađena antitela morbila u likvoru, u moždanoj tečnosti. Nemanja je tada već bio bez svesti. Mi smo tada ležali u bolnici.

Kroz dve, tri nedelje je izgubio funkcije, kaže očajna majka i dodaje:

- Kad smo ušli u bolnicu, ja sam njega nosila na rukama. On je tada još uvek bio svestan. Mogao je da sedne, da srađuje, da komunicira. Međutim, nakon nekoliko dana od toga, on više nije bio u stanju da me prepozna. Prst pred nosom nije registrovao. Krenuli su ubrzo ti spazmi u celom telu. Oštećenje mozga je tako brzo nastupilo i u velikoj meri da su ti grčevi krenuli da se šire na ruke, noge, vrat... Bio je u bolovima konstantnim. Kad je već to bilo u tom stadijumu, nama je stigla potvrda.

Ovaj slučaj jasno pokazuje koliko su male boginje opasne po nevakcinisanu decu, te kako mogu ostaviti trajne posledice na zdravlje. Uz to, apeluje se na roditelje da vakcinišu svoju decu kako bi se zaštitila njihova i zdravlje cele zajednice. Vakcinacija je ključna u sprečavanju širenja epidemija i zaštiti dece od potencijalno ozbiljnih posledica malih boginja.

Evo kako mu možete pomoći i Vi!

Pošaljite 995 na 3030

Foto: Budi human

Jednokratna pomoć za Nemanju Ljutić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Katarina

14.03.2024 18:31

Svako reaguje drugačije,ja sam sa 7 meseci preležala morbile,bez ikakvih problema,ništa mi nije bilo,evo sad mi je 43 godine i nikad nisam bila ozbiljnije bolesna