BROJ OBOLELIH OD VELIKOG KAŠLJA U PADU, MEĐUTIM... Raste broj ZARAŽENIH drugim infekcijama - Evo da li je to imalo veze sa MINI RASPUSTOM

Autor:

Vesti

23.02.2024

09:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je došlo do blagog pada, i dalje se radi o velikom broju pregleda

BROJ OBOLELIH OD VELIKOG KAŠLJA U PADU, MEĐUTIM... Raste broj ZARAŽENIH drugim infekcijama - Evo da li je to imalo veze sa MINI RASPUSTOM

Foto: shutterstock

Podaci Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli pokazuju da mini raspust u školama za Dan državnosti nije uticao na smanjenje broja dece obolele od respiratornih virusnih infekcija i na smirivanje epidemiološke situacije.

Načelnica pedijatrije dr Olivera Todorović izjavila je da su očekivali smanjenje broja obolelih nakon mini raspusta, ali da nažalost situacija pokazuje da i dalje imaju veliki broj obolelih od različitih virusa i bakterija.


Veliki broj pregleda u Domu zdravlja

Načelnica je navela da je u ponedeljak bilo više od 1.200 pregleda u Domu zdravlja Palilula na pet punktova, dok je od utorka taj broj padao na 800-900 pregleda na dnevnom nivou. Iako je došlo do blagog pada, i dalje se radi o velikom broju pregleda.

Raznovrsnost respiratornih infekcija

Dr Todorović je istakla da se javljaju respiratorne infekcije uzrokovane adeno virusom, rino virusima, noro virusom, sincicijalnim virusom, infunzom, parainfluenzom, kao i kovidom. Takođe, napomenula je da su od bakterijskih infekcija najčešće prisutni streptokok.

Stanje pertusisa i morbila

Prema rečima dr Todorović, situacija sa pertusisom malo jenjava, dok se broj obolelih od morbila povećava. Jučerašnji dan je, prema njenim rečima, pokazao da je bilo 11 obolelih od morbila i 29 sumnjivih slučajeva.

Povećan obuhvat imunizacije

Uprkos izazovima koje donosi aktuelna epidemiološka situacija, dr Todorović ističe da je obuhvat imunizacije jako dobar i povećan je za 30 do 50 posto.

Ove informacije ukazuju na značajne izazove sa kojima se suočava Dom zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli, te potrebu za nastavkom preventivnih mera i edukacije javnosti o važnosti imunizacije i zaštite od respiratornih infekcija.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading