PENZIONERI, VAŽNO OBAVEŠTENJE! Danas je važan dan - oglasio se PIO fond!

Autor:

Vesti

14.03.2024

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon objavljivanja liste, PIO fond će uputiti obaveštenja.

PENZIONERI, VAŽNO OBAVEŠTENJE! Danas je važan dan - oglasio se PIO fond!

Foto: Shutterstock

Na oglasnim tablama Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije "Nezavisnost" kao i oglasnim tablama svih organizacionih jedinica Fonda za penzijsko i invalidsko osigiranje (PIO) objavljena je konačna rang-lista penzionera koji su ostvarili pravo na besplatnu rehabilitaciju u banjama Srbije, objavio je Fond PIO.

Za oporavak se prijavilo oko 60.000 korisnika a pravo na desetodnevni oporavak u banji ostvarilo je 22.089 penzionera, pri čemu je su u ovaj broj uključeni i pratioci za korisnike nege i pomoći drugog lica, odnosno za korisnike kojima je neophodna pratnja tokom rehabilitacije.

Nakon objavljivanja konačne rang-liste sledi sklapanje ugovora između Fonda PIO i rehabilitacionih centara, a Fond će uputiti obaveštenja korisnicima koji su ostvarili pravo, sa informacijom za koju banju su opredeljeni i koje terapijske usluge, odnosno fizikalne procedure će dobiti u banji. 

Svaka banja, svakom korisniku, mora da pruži ugovorene usluge, što podrazumeva lekarski pregled pri prijemu u banju, najmanje tri adekvatne terapije i nadzor lekara 24 sata tokom ukupnog boravka u banji.

Istovremeno, Fond dostavlja spiskove penzionera rehabilitacionim centrima i za očekivati je da već krajem marta iz banja počnu da pozivaju prve penzionere na rehabilitaciju. 

Podsećamo, sredstva koja se izdvajaju za društveni standard za čak 77 odsto su veća u odnosu na prethodnu godinu, s jedne strane zbog pojačane naplata doprinosa u poređenju sa istim periodom prošle godine, a sa druge zato što se, na osnovu izmena Zakona o PIO, za društveni standard sada izdvaja 0,15 odsto od izvornih prihoda Fonda, u odnosu na dosadašnjih 0,10 procenata. Za finansiranje oporavka penzionera u banjama izdvaja se 85 odsto, što je nominalno 1,05 milijardi dinara, od ukupno izdvojenih 1,24 milijarde dinara sredstava za unapređenje društvenog standarda u ovoj godini. Iz tih razloga Fond će tokom 2024. godine, moći da uputi oko 21.500 penzionera na besplatnu rehabilitaciju, što je najveći broj do sada.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading