PAVLE SMISLIO GENIJALNU IDEJU! Od staklenih flaša pravi građevinski materijal - a kad vidite kako izgleda, odmah zanemite od lepote! (FOTO)

Autor:

Vesti

10.03.2024

13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegova ideja potpuni je hit u Srbiji!

PAVLE SMISLIO GENIJALNU IDEJU! Od staklenih flaša pravi građevinski materijal - a kad vidite kako izgleda, odmah zanemite od lepote! (FOTO)

Foto: RINA

Po povratku iz Kine, gde je završio svoje studije, Pavle Milošević je zajedno sa svojom suprugom Marijom odlučio da se nastani u Srbiji i pokrene sopstveni posao.

Inspirisan ekološkim vrednostima, par je inicirao jedinstveni projekat – proizvodnju građevinskih ploča od recikliranog stakla, koje predstavljaju alternativu tradicionalnim materijalima poput mermera, drveta ili granita u građevinarstvu.

Eko-ploče su prvi ovakav proizvod napravljen u Srbiji. Slična proizvodnja postoji još samo u jednoj američkoj kompaniji. Ovaj proizvod napravljen je od stakla i cementa i potpuno je ekološki. Ideja je potekla od supruge koja se bavila proizvodnjom saksija kombinacijom upravo ovih materijala - rekao je Pavle za RINU.

Foto: RINA

Eko ploče

Projekt eko-ploča, koji se izdvaja svojim specifičnim dizajnom, bazira se na korišćenju do 70% recikliranog staklenog otpada. Staklo se prvo melje, a zatim meša s cementom, da bi se nakon sušenja, pečenja i poliranja dobile gotove ploče. Ova inovacija ne samo da predstavlja ekološki prihvatljivu alternativu u građevinskoj industriji, već ima i duboki ekološki uticaj na lokalnu zajednicu, smanjujući količinu staklenog otpada koji završava na deponijama, od kojih se trenutno samo mali deo reciklira.

- Uključeni smo u proces cirkularne ekonomije, tako što staklo koje je završilo na otpadu ponovo vraćamo u proizvodni proces. Na taj način smanjuje se i kolilčina otpada, ali i produžava vek deponije jer staklo je izuzetno kabasto i teško se razgrađuje - rekao je Pavle.

Foto: RINA

Eko ploče

Uspeh nije došao odmah. Razvoj njihovog proizvoda trajao je dugo, obuhvatajući rad u njihovoj radionici kao i u laboratoriji Inovacionog centra Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu. Nakon preko 2.000 obavljenih eksperimenata i 18.000 laboratorijskih testova, uspeli su da kreiraju materijal koji ispunjava, pa čak i prevazilazi, industrijske standarde u pogledu estetike i kvaliteta. Nakon što su dodatno unapredili i sertifikovali svoj proizvod, započeli su sa njegovom prodajom pre godinu dana.

- Ove ploče su veoma upotrebljive. Mogu se koristiti za sve vrste stolova, kuhinje, zidove, baštenski mobilijar, za šankove. Ono što ima daje posebnu draž jeste jedinstvenost, jer se nikada ne može predvideti tačan položaj staklenih elemenata u gotovom proizvodu - zaključuje Milošević.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading