OPŠTINA PLANDIŠTE POČINJE SA RECIKLAŽOM: Nabavljeno 16 specijalnih kontejnera

Autor:

Vesti

04.08.2023

17:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opština Plandište pokrenula je akciju "Reciklirajmo zajedno", a u prvoj fazi ovog pilot projekta nabavljeno je 16 posebnih kontejnera za odlaganje PET ambalaže, limenki i stakla. Cilj je podizanje svesti o zaštiti životne sredine, ali i potpunija usluga odlaganja komunalnog otpada

OPŠTINA PLANDIŠTE POČINJE SA RECIKLAŽOM: Nabavljeno 16 specijalnih kontejnera

Foto: www.profimedia.rs

Nabavljeno je osam kontejnera žute boje, namenjenih za odlaganje PET ambalaže i limenki, kao i osam kontejnera crvene boje za odlaganje stakla. Kontejneri će biti ostavljeni na četiri lokacije (u početku)- Plandištu, Velikoj Gredi, Hajdučici i Jermenovcima. 

Nadležni u opštini Plandište se nadaju da je ovo samo početak i da će ovakvih akcija biti i u budućnosti. Pored nabavke posebnih, specijalizovanih kontejnera, automatski se krenulo i sa podizanjem svesti građana o razdvajanju otpada. Ne samo da građani na ovaj način dobijaju potpuniju uslugu odvajanja i otpremanja komunalnog otpada, već se vodi računa i o zaštiti i unapređenju životne sredine. 

Foto: Pixabay

Posebne kante za odvajanje otpada

Ključno je da se građani pridržavaju upustava i da otpad sortiraju, odnosno bacaju u unapred obeležene kontejnere (u zavisnosti da li je staklo, PET ambalaža...), da bi proces reciklaže, čiji je ovo start, mogao da se nastavi.

Jer mnoge otpadne materije se mogu ponovo iskoristiti ako su odvojeno skupljene /sortirane. Recikliranje ima za cilj održivost životne sredine, a materijali koji se mogu reciklirati su mnoge vrste stakla, papira, kartona, metala, plastike, guma, tekstila, baterija...

Reciklaža je proces koji obuhvata sakupljanje, izdvajanje, preradu otpada i izradu novog proizvoda. Odnosno - da se od upotrebljene abmalaže/materijala jednog proizvoda, napravi drugi, potpuno nov proizvod. 

*Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading