OVO POSEBNO POGAĐA SRBE U NEMAČKOJ! Drastično se menjaju OVA pravila!

Autor:

Vesti

08.03.2024

20:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi Zakon o energetici u zgradama stupa na snagu ove godine, omogućavajući najmodavcima da prenesu troškove preinačenja ili renoviranja sistema grejanja na svoje stanare.

OVO POSEBNO POGAĐA SRBE U NEMAČKOJ! Drastično se menjaju OVA pravila!

Foto: Shutterstock

Nova godina donela je i nova pravila za iznajmljivanje stanova u Nemačkoj. Prema nemačkim medijima, ova promena donosi rast troškova, ali i novousvojena prava za stanare. Nedostatak stanova i energetski zakon uticaće na povećanje kirija, a Vlada se suočava sa izazovom nedostatka novih stanova, iako je planirala izgradnju 400.000 novih stanova godišnje, od kojih je 100.000 namenjeno socijalnom stanovanju, prenosi Alo.

Iako je planirano da se izgradi 400.000 novih stanova godišnje, u 2022. godini nije izgrađeno ni 300.000, od čega je samo 22.545 socijalnih stanova. Do oktobra 2023. odobrena je izgradnja 218.100 novih stanova širom zemlje, što ukazuje na zaostatak u ostvarivanju ciljeva izgradnje.

Nedostatak kvalifikovanog kadra, birokratija, povećanje troškova izgradnje i kamata su neki od razloga za zaostatak u izgradnji novih stanova, što dodatno utiče na već postojeći nedostatak stambenog prostora.

Novi Zakon o energetici u zgradama stupa na snagu ove godine, omogućavajući najmodavcima da prenesu troškove preinačenja ili renoviranja sistema grejanja na svoje stanare. Takođe, Vlada je smanjila stopu PDV-a na energiju za domaćinstva na sedam odsto, ali se očekuje da će 2024. godine stopa ponovno porasti na uobičajenih 19 odsto.

Cene CO₂ proizvedenog iz nafte i gasa rastu, dok električna energija i toplotna energija postaju skuplje, čak i ako potrošač ne promeni opskrbljivača. Očekuje se i rast naknada za korišćenje električne mreže koje će biti prebačene na krajnjeg potrošača.

Od 1. juna, naknada za kablovsku televiziju više ne može biti preneta na stanare, što je dovelo do toga da mnogi iznajmljivači raskidaju svoje ugovore o kablovskoj televiziji.

Stanari će ubuduće morati potpisati sopstvene ugovore ili se odreći kablovske televizije. Ove promene dodatno utiču na troškove stanovanja i prava iznajmljivača i stanara u Nemačkoj

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading