MOGUĆA EPIDEMIJA U SRBIJI? Alarmantno stanje, deca od 12 godina truju se alkoholom!

Autor:

Vesti

07.03.2024

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Takozvani kulturološki alkoholizam je jako prisutan.

MOGUĆA EPIDEMIJA U SRBIJI? Alarmantno stanje, deca od 12 godina truju se alkoholom!

Foto: ST/Nebojša Mandić, Shutterstock

Toksikolozi sa Vojnomedicinske akademije (VMA) suočavaju se sa izazovom kakav do sada nisu doživeli - sve veći broj pijanih maloletnika koji završavaju u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Neurolog prof. dr Ranko Raičević, istaknuti stručnjak zaposlen na VMA, upozorava na alarmantne slučajeve u kojima deca od samo 12 godina stižu u bolnicu sa neverovatnih 2,8 ili 3,1 promila alkohola u krvi. Ovakav nivo alkohola kod dece može imati ozbiljne posledice po njihovo zdravlje, pa čak i dovesti do smrtnog ishoda.

Opasnost po mladi organizam

Profesor Raičević ističe da je kombinacija alkohola i energetskih pića, kao i psihoaktivnih supstanci, posebno opasna po mladi organizam. Ova štetna mešavina može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i ostaviti trajne posledice na razvoj mladih ljudi.

- Alkohol je u malim dozama stimulator, a u velikim dozama uništava nervni sistem. Osobe koje su u razvojnom dobu, gde mozak još nije završio razvoj, na ovaj način mogu trajno i nepovratno da ga oštete, a mladi nisu svesni toga! Deca se bukvalno otruju od količine alkohola koju popiju. Velike količine alkohola mogu da dovedu do oštećenja brojnih organa, kao i mozga, zbog čega ne mogu da kontrolišu motoriku, a česti su i epileptični napadi - kaže dr Raičević.

Pijani tinejdžeri: Alarm za javnost


Sve češće se možemo susresti sa vestima o pijanim tinejdžerima, a to postaje gotovo normalno u današnjem društvu. Međutim, stručnjaci ističu da ove vesti ne bi trebalo da budu samo prolazna tema, već pravi alarm za javnost.

- Radim na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) i ne pamtim da je dolazio ovoliki broj pijanih maloletnika kojima je trebalo da se pruži lekarska pomoć. I ranije je bilo pijanstava, ali ne u ovakvim procentima. Brojka od 2,8 promila alkohola u krvi pokazuje da je neko popio 0,7 litara alkohola jačine 40% za samo sat vremena! Još je opasnije mešanje alkohola sa energetskim pićima, što tek izaziva opasne procese u mozgu. U takvom stanju dolazi do znatnog poremećaja moždanih funkcija, koje mogu da se završe poremećajem disanja, rada srca i na kraju smrtnim ishodom. Ukoliko se alkoholu i energetskim napicima dodaju i klasične droge, mozak više nema kapacitet da podnese takvo stanje. Osnovni problem alkoholizma je gubitak kontrole i samokontrole. U jednom trenutku oni piju mehanički, više nemaju doživljaj stvarnosti, ne znaju koliko su popili i šta se dešava sa njima, jer se potpuno gubi kontrola nad okolinom - objašnjava dr Raičević.


Alkoholizam je jedan od najvećih problema savremenog društva koji se često tretira olako, a posledice su često ozbiljne i dugotrajne. Stručnjaci upozoravaju da, ukoliko se pijanstva dešavaju jednom mesečno, to može biti znak ozbiljnog socijalnog problema koji zahteva pažnju i podršku okoline.

- Problem je i to što, kada dođe veliki broj ljudi na ispiranje, kao što se dešava u poslednje vreme, odgovarajuće institucije nemaju kapacitet da ih smeste i pruže adekvatnu pomoć - upozorava dr Raičević.

Prema rečima doktora Ivice Mladenovića, načelnika Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje i predsednika nacionalne Komisije za alkoholizam, poslednje evropsko istraživanje o upotrebi alkohola i drugih droga među mladima u našoj zemlji otkriva zabrinjavajuće podatke.
 

- Iako je zakonom zabranjeno prodavati alkohol maloletnicima, istraživanje je pokazalo da među šesnaestogodišnjacima tri odsto dečaka i 0,2 odsto devojčica svakodnevno - redovno pije. To je uvod u alkoholizam... Naročito veliku opasnost predstavlja takozvani kulturološki alkoholizam, koji je jako prisutan. Ukoliko dete pre 12. godine dođe u kontakt sa alkoholom, čak tri puta su veće šanse da kasnije postane alkoholičar. Mi moramo imati na umu da je na nivou čitave Evrope broj jedan uzročnik smrtnosti u uzrastu od 18 do 30 godina zloupotreba alkohola. Kod nas je najveći problem to što nije zaživela nacionalna strategija koja reguliše ovu oblast, a koja je donesena pre sedam godina. Ona sadrži deset tačaka, od kojih se neke odnose na bolju kontrolu u saobraćaju, edukaciju onih koji prodaju i služe alkohol, kao i prevenciju. Međutim, dokument koji imamo ne primenjuje se, i to je najveći problem, koji je i doveo do ovakve situacije - navodi dr Mladenović.

Informerov sagovornik upozorava na ozbiljnu pretnju koju predstavlja konzumiranje alkohola kod dece i odraslih. Ističe da osobe pod uticajem alkohola mogu biti opasne kako po sebe, tako i po druge. Zloupotreba alkohola može dovesti do različitih opasnih situacija koje zahtevaju pažnju celokupnog društva.

- Neka postaju agresivna, nasrću na druge, upuštaju se u rizične seksualne odnose. Ponašaju se potpuno suprotno od onoga kakva su u treznom stanju. Budući da klinika na čijem sam čelu ima dvodnevnu bolnicu za ovakve pacijente uzrasta od 12 do 18 godina, kod nas ne dolaze mlađi. To ne znači da ih nema. Njih roditelji vode u dečje bolnice - kaže dr Mladenović.
 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading