Potrošačka patrola: Kućni testovi su bacanje novca! (VIDEO)

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

05.03.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novu epizodu emisije "Potrošačka patrola" pogledajte u videu na početku teksta!

Kućni testovi... Brz i jeftin put do potrebne analize/dijagnoze ili bacanje para?
Oni su sve popularniji i traženiji među građanima Srbije iz najrazličitijih razloga. Pošto nema svih u našoj zemlji, mnogi ih nabavljaju u inostranstvu ili kupuju preko interneta. Mnogi se samotestiraju da bi što pre saznali dijagnozu (ili "dijagnozu"), drugi iz zabrinutosti, a treći jer ih je sramota da odmah odu lekaru.


Nas je pre svega zanimalo ono što je za potrošače najvažnije: koliko su ovi testovi pouzdani, odnosno da li možemo da se oslonimo na dobijeni rezultat?
Istražili smo po beogradskim apotekama koje kućne testove naši građani najčešće kupuju. Kako kažu, u poslednjih nekoliko godina najprodovaniji je test kojim se utvrđuje prisustvo koronavirusa u organizmu i on košta 1.600 dinara. Postavlja se pitanje da li su to bačene pare. Piše da su ovi testovi prilično pouzdani, ali praksa pokazuje drugačije. Sigurna sam da poznajete barem jednu osobu koja je za vreme pandemije uradila ovaj test i ispostavilo se da rezultat nije tačan.

Foto: Republika TV

Potrošačka patrola, Anđela Trifunović

 


Dobro se prodaje i CRP test koji ukazuje na prisustvo upale u organizmu, ali ne i odakle ta upala potiče. Za to su neophodne dodatne laboratorijske analize i poseta lekaru. Pa koja je onda svrha samotestiranja?
Zatim slede testovi koji daju lažni osećaj sigurnosti, a to su testovi muške plodnosti i testovi na trudnoću. Problem je što testovi muške plodnosti uglavnom mere samo broj spermatozoida, ali ne i njihovu brzinu i pokretljivost. Popularni testovi za utvrđivanje trudnoće koštaju od 250 do 550 dinara, izuzev superranog testa, čija je cena oko 1.100 dinara. Sigurni smo da i
vi znate nekoga kome je ovaj test pokazao lažan rezultat i ulio lažnu nadu.


Ginekolozi tvrde da je pouzdan čak 97%, ali pod uslovom da se koristi pravilno i u pravo vreme. Pa kako laik može da zna kad je pravo vreme? Prema rečima farmaceuta, dobro se prodaju i kućni testovi za ovulaciju i menopauzu i za njih je potrebno izdvojiti između 800 i 1.300 dinara. Ukoliko ste anemični i želite da proverite nivo gvožđa u krvi, zaboravite na samotestiranje jer većina proizvođača navodi da testovi mogu da daju pozitivan rezultat, odnosno da ukažu na nedostatak gvožđa iako ne postoji manjak. Zanimljivo je da se prodaju kao prilično pouzdani, čak 95%!


BEZBEDNI, ALI...
Veliki broj ljudi ne zna da je odnedavno moguće kupiti i kućni test na HIV. Ovaj test je dostupan samo u jednoj apoteci i skuplji je nego da ga odradite u laboratoriji. Košta 3.000 dinara. Pa da zaključimo... Kućni testovi su nesumnjivo prošli bezbednosne procedure da bi se našli u prodaji, ali se dovodi u pitanje ispravnost njihovog korišćenja i tumačenja. Proizvođači navode procenat pouzdanosti svakog testa, međutim, stručnjaci upozoravaju na mogućnost lažnog rezultata.

 

Novu epizodu "Potrošačke patrole" pogledajte u videu na početku teksta! 

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading