LESKOVČANINA JEDNA STVAR KOŠTALA ODUZIMANJA VOZILA! Ako ste među ovih 10.000 vozača, još jedna greška i vama će se desiti ISTO!

Autor:

Vesti

28.02.2024

09:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova mera je već počela da se primenjuje, a prvi slučaj oduzimanja vozila zabeležen je u Leskovcu, kada je 61-godišnjem muškarcu oduzet automobil nakon što je odbio alkotestiranje.

LESKOVČANINA JEDNA STVAR KOŠTALA ODUZIMANJA VOZILA! Ako ste među ovih 10.000 vozača, još jedna greška i vama će se desiti ISTO!

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

U Srbiji je nedavno stupio na snagu novi pravilnik koji omogućava privremeno oduzimanje vozila vozačima koji su višestruki povratnici u teškim saobraćajnim prekršajima.

Ova mera je već počela da se primenjuje, a prvi slučaj oduzimanja vozila zabeležen je u Leskovcu, kada je 61-godišnjem muškarcu oduzet automobil nakon što je odbio alkotestiranje. Ovaj Leskovčanin je već bio osuđen zbog odbijanja alkotestiranja i nasilničke vožnje u prethodne dve godine, te će bez svog vozila ostati do okončanja postupka pred sudom.


Primenа novog Zаkonа o bezbednosti saobrаćаjа

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZBS) uveo je ovu drakonsku kaznu oduzimanja vozila za vozače koji više puta prave teške saobraćajne prekršaje, poput vožnje pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila, prekoračenja brzine i drugih teških prekršaja. Na snazi je pravilnik o načinu vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja i vođenju evidencije o primeni posebnih mera i ovlašćenja", a već je zabeleženo osam slučajeva privremenog oduzimanja vozila od počinilaca težih prekršaja.

Višestruki povratnici i "teški grehovi"

U Srbiji trenutno postoji oko 10.000 vozača koji su u prethodne dve godine osuđeni zbog nekog od 18 teških saobraćajnih prekršaja, a ukoliko budu "uhvaćeni" ponovo, preti im oduzimanje vozila. Među ovih 18 prekršaja spadaju vožnja pod dejstvom alkohola, prekoračenje brzine van naselja i u naselju, kao i prekoračenje brzine u zoni škole ili zone "30". Ova mera može biti veoma efikasna, s obzirom na to da se za većinu vozača oduzimanje automobila može pokazati težom sankcijom od zatvora ili novčane kazne.

Priznavanje krivice i žalba

Vozači koji priznaju krivicu odmah na prvom ročištu mogu izbeći oduzimanje vozila, dok se za one koji ulože žalbu situacija dodatno komplikuje, jer o trajnom oduzimanju vozila odlučuje sud. Postupak pred suda može potrajati godinama, što dodatno otežava situaciju za "nepopravljive povratnike" za volanom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading