PORESKA UPRAVA OBJAVILA KALENDAR ZA MART: Ovo su obaveze koje morate znati!

Autor: M.B.

Vesti

27.02.2024

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poreski kalendar za mart: krajnji rokovi i obaveze.

PORESKA UPRAVA OBJAVILA KALENDAR ZA MART: Ovo su obaveze koje morate znati!

Foto: Shutterstock

Poreska uprava je objavila kalendar za mart, koji sadrži spisak obaveza i krajnje rokove do kojih je neophodno da poreski obveznici spreme potrebnu dokumentaciju i novac.

Poreski obveznici imaju obavezu dostavljanja obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa, kao i izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za februar mesec. Ove obaveze se moraju ispuniti do 5. marta.


Krajnji rokovi do 11. marta

Do 11. marta predviđen je krajnji rok za izmirenje dve obaveze. Prva obaveza odnosi se na podnošenje poreske prijave poreza na premije neživotnih osiguranja i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za mesec februar. Druga obaveza je podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost i plaćanje PDV za februar od strane PDV obveznika.

Obaveze do 15. marta

Najveći broj poreskih obaveza može da se namiri do sredine meseca. Sveštenici, verski službenici, domaći državljani zaposleni u inostranstvu i inostrani penzioneri, kao i poreski dužnici iz člana 10 Zakona o PDV-u, imaju obavezu plaćanja doprinosa i akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec do 15. marta.

Kalendar takođe naglašava da je do istog datuma potrebno podneti obrazac PID PDV 1 za februar i platiti akontaciju poreza na dobit pravnih lica za mesec februar, kao i obračunatu akcizu za period od 16. do 29. februara.

Pred sam kraj meseca, tačnije 29. marta, prema poreskom kalendaru, plaća se obračunata akciza za period od 1. do 15. dana u martu.

Kamata za kašnjenje

Zakonom o porezu na dohodak građana, kao i Zakonom o porezu na dobit pravnih lica, definisani su različiti rokovi izmirenja poreskih obaveza u zavisnosti od vrste obaveze. Kamata počinje da teče narednog dana od dana koji je bio krajnji rok za plaćanje. Poreske obaveze proveravaju se u filijali Poreske uprave i lokalnoj poreskoj administraciji.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading