GRAĐANIMA STIŽE NOVA NOVČANA POMOĆ: Evo KO može da se prijavi i kako, kreće prijava za novih 18.000 dinara!

Autor:

Vesti

19.02.2024

19:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljoprivrednici koji su napravili grešku prilikom prijavljivanja setvne kulture biće obavešteni o tome i imaće dovoljno vremena da isprave podatke, saopšteno je iz resornog ministarstva.

GRAĐANIMA STIŽE NOVA NOVČANA POMOĆ: Evo KO može da se prijavi i kako, kreće prijava za novih 18.000 dinara!

Foto: Shutterstock

Poljoprivrednici koji žele da ostvare pravo na subvencije od 18.000 dinara po hektaru imaju mogućnost da podnesu zahteve do 1. marta 2024. godine.

Ovo pravo mogu ostvariti pravna lica, preduzetnici i fizička lica - nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koja su upisana u elektronski Registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) i nalaze se u aktivnom statusu.

Pre podnošenja zahteva, neophodno je izvršiti obnovu registracije za tekuću godinu u eRPG, prenosi Kurir.


Poljoprivrednici koji su napravili grešku prilikom prijavljivanja setvne kulture biće obavešteni o tome i imaće dovoljno vremena da isprave podatke, saopšteno je iz resornog ministarstva. Ova mogućnost omogućava poljoprivrednicima da koriguju svoje podatke i obezbede ispravnu dokumentaciju.

Novi uslovi za ostvarivanje prava na podsticaje

Od ove godine, pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljuju zemljište i obrađuju ga u svoje ime i za svoj račun. Vlasnici zemlje koji je daju u zakup drugom licu neće moći da koriste subvencije. Podsticaji se ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara.

Izuzetak za zemljište u državnoj svojini

Pravo na podsticaje ne može se ostvariti za površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje je podnosilac zahteva uzeo u zakup, osim za poljoprivredno zemljište u državnoj svojini koje je uzeo u zakup na javnom nadmetanju u skladu sa zakonom koji se uređuje poljoprivredno zemljište.


Ovi uslovi i rokovi za subvencije predstavljaju važan deo podsticajnih mera za razvoj poljoprivrede, pružajući podršku poljoprivrednicima u unapređenju proizvodnje. S obzirom na novine u uslovima ostvarivanja prava na podsticaje, poljoprivrednici imaju priliku da se dodatno informišu i pripreme za podnošenje zahteva kako bi iskoristili ovu povoljnu mogućnost za unapređenje svojih gazdinstava.

(Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading