Trivan: Uspešnost m:tel-a ključna je za rast cele privrede

Autor:

Vesti

26.02.2024

13:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strateške odluke doprinele razvoju kompanije.

Trivan: Uspešnost m:tel-a ključna je za rast cele privrede

Foto: Mtel

Za kompaniju m:tel 2023. godina bila je veoma uspešna, obeležena velikom dobiti, povećanjem broja korisnika i novim akvizicijama koje su dodatno učvrstile poziciju ove kompanije kao vodećeg telekom operatera u Bosni i Hercegovini. Ovakvi poslovni uspesi rezultat su strateških odluka menadžmenta kojima je postavljen novi kurs u poslovanju kompanije.

Generalna direktorka kompanije m:tel Jelena Trivan ističe da je odluka o isplati 50% neto dobiti akcionarima za 2022. godinu bila revolucionarna, jer je promenila decenijsku politiku isplate dividende koju su ekonomski stručnjaci ocenili jedinstvenom u svetu. „m:tel i dalje isplaćuje najveću dividendu svojim akcionarima čime je zadržao poziciju lidera telekomunikacione industrije i u ovom segmentu, gde je prosečan racio isplate među evropskim telekom operaterima do 40%. Iako berza nije u potpunosti prepoznala važnost ovakve odluke, njena ispravnost je sada i više nego očigledna jer smo u 2023. godini ostvarili rekordnu dobit, finansijski konsolidovali kompaniju, a istovremeno akvizirali nove korisnike, proširili svoj porfolio i objasnili da dobit može biti racionalno iskorišćena u povećanje vrednosti kompanije i likvidnost privrede”, zaključuje Trivan.

Foto: Mtel

Jelena Trivan

Kompanija m:tel je u prvih devet meseci prošle godine beležila stabilan rast neto dobiti od 15%, a takav trend biće potvrđen i završnim finansijskim izveštajem za 2023. godinu. Iako svi finansijski pokazatelji potvrđuju snažan rast kompanije, Trivan kaže da prethodnih dana svedočimo zlonamernim napadima na m:tel kojima se želi umanjiti ovakav uspeh.

„Poređenje vrednosti m:tel-a i BH Telecom-a kroz cene akcija na dve različite berze je potpuno pogrešno, što su potvrdili i ekonomski analitičari, jer se na berzama trguje sa oko 30% dionica m:tel-a i oko 10% dionica BH Telecom-a. Finansijski rezultati m:tel-a su i svih prethodnih godina bili daleko bolji od konkurentskih telekom operatera, a to će povrditi i izveštaj za 2023. godinu koji objavljujemo ove sedmice“, tvrdi generalna direktorka kompanije m:tel Jelena Trivan.

Među strateškim odlukama u 2023. godini je i ona o prodaji građevinske infrastrukture, odnosno antenskih stubova, što je apsolutni trend u industriji telekomunikacija u Evropi. Transformacijom poslovanja na ovaj način, kompanija m:tel je povećala svoju likvidnost i rad kakav primenjuju svi svetski operateri. Uz to, m:tel je u 2023. godini učvrstio svoju tržišnu poziciju akvizicijom kompanije Trion Tel, što je doprinelo dodatnom rastu profitabilnosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading