MENHETNOM SE VIJORI SRPSKA ZASTAVA: Danas je Dan srpskog nasljeđa u Njujorku!

Autor:

Vesti

26.02.2024

09:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrazio je veliko zadovoljstvo što će zajedno sa generalnim konzulom podići srpsku zastavu kako bi proslavili srpsko kulturno nasleđe.

MENHETNOM SE VIJORI SRPSKA ZASTAVA: Danas je Dan srpskog nasljeđa u Njujorku!

Foto: shutterstock

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams proglasio je 26. februar za Dan srpskog nasleđa u Njujorku. Tim povodom će prisustvovati ceremoniji podizanja zastave zajedno sa generalnim konzulom Vladimirom Božovićem na Menhetnu. Gradonačelnikova kancelarija izdala je proklamaciju kako bi odala počast predstavnicima srpskog naroda koji su, zajedno sa generacijama imigranata iz celog sveta, prešli okean u potrazi za novim prilikama i slobodom.

- Izuzetno sam ponosan što vodim grad sa živopisnom srpskom zajednicom koja je decenijama doprinela društvenom, kulturnom i ekonomskom životu našeg grada - izjavio je gradonačelnik Adams u proklamaciji.

Izrazio je veliko zadovoljstvo što će zajedno sa generalnim konzulom podići srpsku zastavu kako bi proslavili srpsko kulturno nasleđe, istakavši bogatstvo raznolikosti grada i jačanje efekta slavljenja različitosti.

- Biće to odlična prilika da svaki Njujorčanin produbi razumijevanje i znanja o srpskoj kulturi i solidarno stane uz svoju braću i sestre iz jugoistočne Evrope - navodi se u tekstu.


Proklamacija takođe podseća na istoriju Srbije, ističući njene teške borbe protiv Otomanskog carstva i ključni trenutak nezavisnosti Srbije na međunarodnoj sceni na Berlinskom kongresu 1878. Inicijativa gradonačelnika da zvanično proglasi Dan srpskog nasleđa u Njujorku značajno je priznanje istorijskog doprinosa srpske zajednice ukupnom društvenom, ekonomskom i kulturnom profilu grada.

- Ova proklamacija gradonačelnika Adamsa predstavlja izraz dubokog poštovanja srpsko-američkih odnosa i prepoznavanja istorijskog doprinosa srpske zajednice ukupnom socijalnom, ekonomskom i kulturnom profilu grada Njujorka - naveli su u Generalnom konzulatu.

Danas, u parku Bowling Green u Njujorku, Božović i Adams će zajedno podići zastave Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, označavajući prvi zvanični proglas Dana srpskog nasleđa u Njujorku. Događaju će prisustvovati brojni gradski zvaničnici, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, diplomatski korpus i srpska dijaspora. Pored generalnog konzula i gradonačelnika, skup će obogatiti govori relevantnih zvaničnika njujorške gradske administracije i istaknutih predstavnika srpske zajednice. Kulturni deo događaja će biti upotpunjen učešćem Folklorne ansambla "Opančići", koji će izvesti tradicionalne srpske pesme i igre, dodajući živopisan i autentičan dodir proslavi srpskog nasleđa u srcu Njujorka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading