SLEPI POLIGLOTA IZ SRBIJE OSVAJA SVET: Govori 10 jezika, spava 2 sata, a preveo je 9.500 stranaca u pravoslavlje

Autor:

Vesti

26.02.2024

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slobodan Brkić ističe da je izgubljeno čulo vida zamenio mnogim drugim vrednostima i iskustvima koja ne bi imao da nije slep.

SLEPI POLIGLOTA IZ SRBIJE OSVAJA SVET: Govori 10 jezika, spava 2 sata, a preveo je 9.500 stranaca u pravoslavlje

Foto: Youtube/printscreen/Dok anđeli spavaju

Slobodan Brkić, stručnjak za sajber bezbednost, poliglota, i pravoslavni misionar, predstavlja jednu od najneobičnijih ličnosti savremene Srbije. Rođen 1989. godine u Beogradu kao trojke, od kojih su dvoje ostali bez vida zbog viška kiseonika u inkubatoru, Brkić je svoj životni hendikep pretvorio u svoju prednost. Kroz svoj životni put, on je postao stručnjak američkog FBI za sajber bezbednost, preveo oko 9.500 stranaca u pravoslavlje, od kojih oko 300 Japanaca, i govori čak deset jezika. Ova neobična sposobnost je proizvod njegovog rada koji se ogleda u dnevnom spavanju od samo dva sata, ishrani koja se zasniva na veganskoj ishrani, i posvećenosti radu na računaru.

- Sve što se dešava ima svoj razlog. I to što smo bili skoro 500 godina pod Turcima, samo nas je osnažilo. Ali, fali srpska sloga. Kad smo na rubu propasti, mi se udružimo i onda pokažemo neprijatelju da nam složnima niko ništa ne može - ovako govori Slobodan Brkić (35), slepi poliglota, stručnjak američkog FBI za sajber bezbednost, pravoslavni misionar koji je po sopstvenoj računici oko 9.500 stranaca preveo u pravoslavlje, od kojih oko 300 Japanaca.

Slobodan Brkić ističe da je izgubljeno čulo vida zamenio mnogim drugim vrednostima i iskustvima koja ne bi imao da nije slep. On ističe da je njegov životni put, uprkos izazovima, bio izuzetno ispunjen i da je uspeo da postigne mnogo toga što ne bi da je imao vid. Njegova predanost jezicima otvorila mu je vrata znanja kroz koja je ušao unutrašnjim okom, i omogućila mu da putuje svetom, radeći čak i u Departmanu FBI za sajber bezbednost.

- Mi smo rođeni u Beogradu 1989. godine u decembru kao trojke. Od nas troje, dvoje nas je zbog viška kiseonika u inkubatoru ostalo bez vida. Drugima je to neobično, ali ja to smatram nekom vrstom prednosti. Da mogu da vratim vreme, da budem umesto Boga režiser svog života, ja bih opet isto izabrao - iznenadio je Sloba Brkić.

Jedno od najzanimljivijih iskustava Slobodana Brkića jeste njegov odnos sa Japanom i japanskom kulturom. Kroz svoj rad, on je uspeo da prevede oko 300 Japanaca u pravoslavlje, a njegovo prijateljstvo sa stogodišnjim Japancom Jamamotom, koji je bio vojnik u Drugom svetskom ratu, predstavlja primer izuzetnog međunarodnog prijateljstva.

- Ja sam svojim životom zadovoljan. Jesam izgubio jedno čulo, ali sam dobio mnogo više. Da se to nije desilo, verovatno bih bio prosečan, običan čovek koji se bavi prosečnim stvarima. Ne bih naučio deset jezika, ne bih se bavio sajber bezbednošću i ne bih upoznao toliko divnih ljudi... - kaže on.


Slobodan Brkić ističe da je njegova predanost sajber bezbednosti proizvod "mladalačke ljubavi" prema računarima i informacionim tehnologijama. Kao stručnjak za sajber bezbednost, on radi na antihakerskoj zaštiti u IT departmanu FBI, ističući da postoje tri vrste hakera koji napadaju: profesionalci koji rade za svoju vladu, hakeri-kriminalci koji rade isključivo za novac, i grupa hakera fanatika koji hakuju iz ubeđenja, uverenja, religije.

- Ovo što nam se dešava sada, kada smo pred opasnošću da nam zgrabe Kosmet, u velikoj smo meri i zaslužili. Dok nešto ne izgubimo, ne znamo koliko nam znači i prestanemo da to cenimo i koristimo ga kao podrazumevano. Tek kad dođemo pred vrata svog gubitka, bez obzira na to da li je to teritorija ili draga osoba, tek onda shvatimo. E, kad se složimo u veri, patriotizmu, ljubavi prema svom narodu, u borbi za prave vrednosti (čast, istina, pravda i mir), pobeđujemo. Do sada smo uvek bili pobednici jer smo od retkih naroda kojima je u genu vera da 'nema pravde bez morala - kaže Sloba.

Proputovao je Brkić svet. Unutrašnjim okom ga je gledao. Često je u Americi, radi u Departmanu FBI za sajber bezbednost.

- Sada sam svake godine tamo par meseci, a prvi put sam išao još kao mali sa sestrom u Boston gde smo imali prve operacije očiju. I video sam Ameriku. Mogao sam da osetim energiju svakog čoveka pojedinačno - nisu oni loši ljudi. Kad čovek vidi samo fizičkim vidom, on je uskraćen, jer oči varaju. Ja vidim duhovnim vidom koji je neprolazan. Nije džabe rečeno u Svetom pismu: 'Blago onima koji ne videše, a poverovaše! - priča Sloba dodajući da je i tamo u Americi najlepše i najpreglednije video Ameriku u srpskim manastirima.

Govori deset jezika, među kojima: engleski, francuski, nemački, japanski, španski, italijanski, starogrčki, latinski... 

Slobodan Brkić predstavlja primer neobične ličnosti čiji je životni put oblikovan izazovima koje je uspeo da pretvori u svoju prednost. Njegova predanost jezicima, radu na računaru, pravoslavlju i međunarodnim prijateljstvima, predstavljaju inspiraciju i primer istrajnosti i uspeha u savremenom svetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading