SKANDAL! Škola iz Niša organizovala "ispitivanje dece", tražili od njih da sav porodični "prljav veš" pričaju PRED DRUGARIMA!

Autor:

Vesti

24.02.2024

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji se spremaju da podnesu tužbu!

SKANDAL! Škola iz Niša organizovala "ispitivanje dece", tražili od njih da sav porodični "prljav veš" pričaju PRED DRUGARIMA!

Foto: Shuttestock

Osnovna škola u Nišu (ime poznato redakciji) organizovala je u petak "ispitivanje" učenika od četvrtog do osmog razreda o porodici i intimnim porodičnim stvarima, navela je jedna zabrinuta majka.

Kako je dodala, sve je organizovano bez prethodnog obaveštenja i saglasnosti rodtelja, a niko ne zna u čijoj tačno organizaciji.

- Deca su iznosila bukvalno sav "prljav veš" pred ostalom decom. Neka su iznela da im  majke trpe porodično nasilje pred bar sedamdesetoro dece. I moj sin je izneo mnoge intimne stvari koje su me povređivale samim tim što sam ih preživljavala, a sada se osećam veoma poniženo, jer za to zna sada i celo naselje - kazala je ona.

Kako dalje navodi, deca su pričala i stvari za koje je porodica smatrala da treba da ostanu u krugu najbližih članova, a zbog izrečenog su danas predmet podsmeha i ismevanja. 

- Decu je ispitivala žena koja nije predstavljena nikome, sada pretpostavljam da je iz Centra za socijalni rad ili neki psiholog. Uz nju učiteljica i nastavnica iz škole - navela je zabrinuta majka i zapitala se kakav je ovo način rada sa decom?

Majka sprema tužbu

Nakon "skupa" koji je u ovom gradu na jugu zemlje napravio pravu pometnju, roditelji spremaju tužbu.

Preporučite mi advokata iz Niša koji bi me zastupao "pro bono" ili bi bio isplaćen po dobijanju odštete. Novac mi nije poreban, sve što bi moglo da se dobije presudom, dala bih advokatu - dodala je ona u objavi na društvenim mrežama.

Škola "ispituje slučaj"

Ovim povodom ekipa portala Republika.rs kontaktirala je sa direktorom škole i zamenikom direktora, od kojih smo dobili uverenje da će nam odgovoriti kada se navodi ispitaju.

- Radi se na proveri navoda iz mejla. Bićete obavešteni - glasila je poruka.

Odgovor škole na pitanja Republike povodom ovog slučaja:

Škola je u ponedeljak 26. februara odgovorila na naša pitanja i navode i njihov odgovor prenosimo u celosti:

- Obraćam Vam se povodom članka koji je objavljen u Vašim novinama, a ujedno koristim i priliku da Vam odgovorim na poslata pitanja.
Naime, škola nema niti jedno zvanično obraćanje od strane roditelja učenika naše škole u vezi sa postupanjem nastavnika prema učenicima u školi po navodima u vašem dopisu.
Pretpostavljamo iz uvida u Vaš članak da se misli na  projekat  ŠKOLSKI IZAZOV ,,ŠKOLA ZA SUPER HEROJE“ koji škola realizuje putem sekcije učeničke inicijative, a sam plan i program projekta sastavni je deo Godišnjeg plana rada škole za 2023/2024. školsku godinu.

Ovaj projekat realizuje nastavnica građanskog vaspitanja koja ima radno iskustvo od 26 godina i završene edukacije iz oblasti nastave građanskog vaspitanja.

Projekat se zasniva na osnaživanju učenika da uoče kako mogu kreirati sopstvenu budućnost koristeći okvire različitih disciplina. Učenici se kroz projekat pripremaju za realnost van škole i školskih institucija, tako da se učenici bolje snalaze u kasnijim situacijama kroz školovanje, ali i kroz građanske aktivnosti.

Radionica je održana 22.02.2024.god.Tog dana održana je radionica sa drugom grupom koju su činili učenici četvrtog,petog i šestog razreda. Prisustvovalo je 26 učenika.Tema radionice je bila kako pomoći sadašnjim četvrtacima, budućim petacima da lakše prebrode prelazak iz nižeg u viši razred,upoznavanje i bolja komunikacija sa učenicima kao i razvijanje vrednosti za svakodnevni život.

Iz Vaših navoda u članku proverili smo sve i konkretno vas obaveštavamo o sledećem:

- Radionici je prisustvovalo 26 učenika, četvrtog, petog i šestog razreda;
- U učionici je bila prisutna samo nastavnica građanskog vaspitanja;
- Cilj radionice je bio upoznavanje učenika četvrtog razreda sa starijim učenicima i njihove obaveze u predmetnoj nastavi, tj. kako lakše prebroditi prelazak učenika iz prvog u drugi ciklus obrazovanja;
- Roditelji učenika su o svemu obavešteni putem odeljenjskih starešina.
Navodi  iz novina da je bilo 70 učenika na radionici nisu tačni i i ne odgovaraju istini. U okviru drugih aktivnosti toga dana u izdvojenom odeljenju održana je košarkaška utakmica naših učenika i učenika druge škole iz Niša, te su tom prilikom bili prisutni u patroli pripadnici MUP-a, koji niti jednog momenta nisu ulazili u učionicu gde se realizovana radionica.

Ponavljamo da do sada nismo dobili niti jednu primedbu roditelja na realizaciju nastavnog plana i programa škole. Ukoliko se neko od roditelja obratio  vama, mi ih pozivamo da se ujedno obrate i školi, jer je škola mesto gde o svemu može razgovarati, a ne putem diskusija na društvenim mrežama i novinama.
 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Gradjansko vaspitanje

24.02.2024 19:13

Roditelji koji odaberu predmet gradjansko vaspitanje, treba da znaju da se takvi razgovori obavljaju baš na tom času.