IZNAJMLJUJU STAN U ZAGREBU, PA DEVOJKAMA IZ SRBIJE RADE ESTETSKE ZAHVATE! Užas i jeza - posle "ulepšavanja" im OTPADAJU KOMADI KOŽE!

Autor:

Vesti

20.02.2024

06:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šokantna saznanja!

IZNAJMLJUJU STAN U ZAGREBU, PA DEVOJKAMA IZ SRBIJE RADE ESTETSKE ZAHVATE! Užas i jeza - posle "ulepšavanja" im OTPADAJU KOMADI KOŽE!

Foto: Shutesrock

U ilegalnim uslovima, u iznajmljenom stanu u Zagrebu, vrše se estetski zahvati nad klijentima, bez dozvola i uz korišćenje neodobrenih sredstava. Tokom vikenda, čak do 50 klijenata bi bilo "obradjeno", dok se zarada kretala u desetinama hiljada evra. Ova nelegalna praksa je privlačila najviše mlade devojke, često nesvesne opasnosti kojoj se izlažu, piše Blic.

Rade bez  dozvole

Vlasnica ovog ilegalnog "salona lepote" priznala je da nema dozvole za rad, dok se "naručivanje" žena odvijalo na 15-minutnom intervalu tokom celog vikenda. Oglasi na društvenim mrežama bili su jedini način za dobijanje informacija o slobodnim terminima, pri čemu bi se adresa slala tek nakon prijave.


Klijentkinje, često nesvesne, pristupaju ovim tretmanima bez uvida u vrstu preparata koji im se ubrizgava. Državni inspektorat je zaplenio nekoliko preparata koji nisu registrovani za tržište Evropske unije, a reakcije na ove tretmane mogu biti ozbiljne, uključujući sistemske reakcije slične gripu, dugotrajnu temperaturu, slabost i mučninu.

Cene tretmana na crno nisu značajno niže od legalnih cena, ali mogu biti znatno opasnije zbog neodobrenih materijala i nedostatka pravne zaštite u slučaju komplikacija. Posledice mogu uključivati oticanje, asimetriju, alergijske reakcije, hematome pa čak i nekrozu tkiva.

Otpadaju im delovi kože

Devojka iz čekaonice bila je na redu, a zahvat je završen već za 15 minuta. Platila je 220 evra za tri zone botoksa. Predsednik Hrvatskog društva za estetsku medicinu pojašnjava da cene nisu bitno drugačije u legalnim klinikama i ordinacijama u Hrvatskoj. A tih 220 evra na crno je možda i najskuplja cena s obzirom na to da ako se dogode komplikacije, nemate kome da se obratite, a materijali koje koriste nisu odobreni na hrvatskom tržištu. Posledice mogu da budu i te kako opasne - oticanja, asimetrije, alergije, hematomi, ali i mnogo ozbiljnije.

- Znači, šta je nekroza - otpadne ti komad kože ili komad tkiva nakon tretmana. Žena očekuje da izgleda predivno, a za tri dana se probudi i otpadne joj komad kože na licu. To nije nešto na šta ljudi računaju, mislim da ni ne znaju kad idu na takva mesta - pojašnjava Rotim.

Primeri sličnih slučajeva

Ovaj slučaj nije usamljen - "Barbi doktorka" Savina koleginica Olgica Markanović, kao i Sava Knežević i njegova majka, suočili su se sa optužbama za ilegalne estetske zahvate u Srbiji. Ovi primeri jasno ukazuju na ozbiljnost i širinu problema ilegalne estetske industrije.

Izneti primeri jasno pokazuju potrebu za strožom regulativom i nadzorom u oblasti estetske medicine, kako bi se zaštitili klijenti od potencijalno opasnih i nelegalnih praksi.

Hrvatski Inspektorat propisuje novčane kazne od 1.000 do skoro 4.000 evra, a za pravno lice od 2.000 do gotovo 7.000 evra. Postoji kazna za odgovornu osobu kod pravnog lica. U inspekcijskim nadzorima oduzeli su i 1.513 komada predmeta - ampula, špriceva hijaluronske kiseline, silikona i botoksa, krema, sprejeva, praškova za anesteziju, ampula adrenalina i drugih preparata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading