PAŠĆE I DO POLA METRA SNEGA! Formirao se veoma jak ciklon, evo šta čeka Srbiju do kraja februara!

Autor:

Vesti

19.02.2024

18:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sekundarni ciklon iznad centralnog Mediterana dodatno će uticati na vreme u narednim danima i u Srbiji.

PAŠĆE I DO POLA METRA SNEGA! Formirao se veoma jak ciklon, evo šta čeka Srbiju do kraja februara!

Foto: youtube.com/earth-ev

Veoma snažan ciklon formirao se na severnom delu Atlantika, između Kanade i Islanda, donoseći obilne snežne padavine jugoistočno od Grenlanda i kišu na južnom delu Grenlanda.

Ono što ovaj ciklon čini posebnim jeste činjenica da ima karakteristike snažnog uragana, sa udarima vetra koji dostižu čak 220 km/h južno od Grenlanda, dok su oko centra ciklona nad severnim delom Atlantika od 180 do 200 km/h. Talasi južno od Grenlanda imaju visinu i do 20 metara, što predstavlja ozbiljnu pretnju za prekookeanske brodove, piše Telegraf.rs.


Snažan ciklon donosi južnom delu Grenlanda i do pola metra snega, uz vejavicu i mećavu, a snežni nanosi biće višemetarski. Ovo predstavlja jednu od najjačih zimskih oluja na severnom Atlantiku, sa orkanskim vetrovima i neverovatnim količinama snega.

Očekuje se da će ciklon, tokom večeri i noći, zahvatiti i Island donoseći obilnu kišu i otopljenje, dok će Britanskim ostrvima i Irskoj doneće kišovito, ali toplo vreme zbog izraženog južnog strujanja. U narednim danima, ciklon će se dalje premeštati ka istoku, utičući na vreme i u drugim delovima Evrope, a očekuje se da će uticati i na vreme u Srbiji.

Srbija će pod uticajem ciklona imati kišovito vreme i temperature i do 20°C. Sekundarni ciklon iznad centralnog Mediterana dodatno će uticati na vreme u narednim danima. Zbog ciklonske aktivnosti nad Atlantikom i Mediteranom, Srbija, ali i veći deo evropskog kopna, ne očekuje zimsko zahlađenje sa snegom do kraja februara, zbog snažnih južnih strujanja.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading