ZARAZA NE JENJAVA! Još novih slučajeva velikog kašlja zabeleženo u Beogradu!

Autor:

Vesti

19.02.2024

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najviše je obolelih među decom od 10 do 19 godina.

ZARAZA NE JENJAVA! Još novih slučajeva velikog kašlja zabeleženo u Beogradu!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

U prethodnoj sedmici, prema najnovijim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda (GZJZ), zabeleženo je 857 novih slučajeva velikog kašlja u glavnom gradu.

- Uvidom u prijave zaraznih bolesti u Servisu javnog zdravlja (SJZ) i prijave o laboratorijski utvrđenom uzročniku, na teritoriji Beograda od marta 2023. do 18. 02. 2024. godine registrovano je 857 slučajeva obolevanja od velikog kašlja, sa incidencijom 50,1/100.000. U prethodnoj nedelji (12.02 – 18. 02. 2024. godine) registrovana su 42 novoobolela - navodi se u najnovijem izveštaju GZJZ.

Dijagnoza oboljenja kod 397 obolelih osoba potvrđena je real-time PCR testom iz brisa nazofarinksa, dok je kod 457 obolelih osoba korišćena serologija, odnosno utvrđivanje prisustva IgG antitela na toksin Bordetella pertussis. Obe analize su sprovedene u Referentnoj laboratoriji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Za preostalih 3 obolele osobe, dijagnoza bolesti je postavljena na osnovu kliničke slike i epidemiološke povezanosti sa laboratorijski potvrđenim slučajem.

Najviše je obolelih među decom od 10 do 19 godina. Među njima, najviše je onih u uzrasnoj grupi od 12 godina, potom 13, 14, a među najmlađima, u uzrastu od 0 do 4 godine je 88 obolelih.

Obolevanje je registrovano na teritoriji svih beogradskih opština, a najveći broj obolelih je na teritoriji GO Zemun, potom na Voždovcu, Zvezdari, Čukarici i Paliluli.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading