RAZLOG JE I VIŠE NEGO OZBILJAN! Evo zašto je zabranjeno smejati se na fotografijama za pasoš i ličnu kartu!

Autor:

Vesti

11.02.2024

20:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada prođete kroz e-kapiju na aerodromima, kamera skenira vaše lice i pravi svoje kalkulacije mera lica. Tada kompjuter proverava da li se mere vašeg lica poklapaju sa onim na fotografiji u pasošu.

RAZLOG JE I VIŠE NEGO OZBILJAN! Evo zašto je zabranjeno smejati se na fotografijama za pasoš i ličnu kartu!

Foto: Tanjug/VLADA DZUVEROVIC

Kada se slikamo za privatne fotografije, obično nabacimo osmeh kako bi lepše izgledali. Međutim, kada je reč o fotografijama za pasoš, situacija je potpuno drugačija. Naime, čip na pasošu sadrži biometrijske podatke o vlasniku, koje se dobijaju iz fotografije. Ta fotografija se skenira, a zatim se računa udaljenost između očiju, vrha nosa i brade, kako bi se dobila matematička „mapa“ ili algoritam lica, piše Blic žena.

Sve što može da poremeti ili spreči računanje tih mera - poput nošenja naočara ili širokog osmeha, smanjuje efikasnost algoritma.


Kada prođete kroz e-kapiju na aerodromima, kamera skenira vaše lice i pravi svoje kalkulacije mera lica. Tada kompjuter proverava da li se mere vašeg lica poklapaju sa onim na fotografiji u pasošu. U slučaju da se mere lica na aerodromskom skeneru i u pasošu ne poklapaju, vlasnik pasoša može se naći u ozbiljnom problemu.

Ova procedura ima za cilj da osigura tačnost i sigurnost putnika prilikom prelaska granice. Međutim, mnogi putnici nisu upoznati sa ovim detaljima, pa se često čude zašto im je zabranjeno da se smeju na fotografijama za pasoš.

Dakle, iako se na prvi pogled može činiti neobičnim što je zabranjeno smejati se na fotografijama za pasoš, razlog leži u potrebi za tačnim biometrijskim podacima. Ovo je važno za proces prelaska granice i osigurava sigurnost putnika prilikom putovanja.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading