"KEVI SU JUTROS SKINULI 2.000, PA 5.000 DINARA!" Opelješena Beograđanka, "hakeri" sada vrebaju OVU GRUPU GRAĐANA! EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE

Autor:

Vesti

07.02.2024

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograđani upozoravaju da hakeri nekim građanima opet skidaju novac sa računa.

"KEVI SU JUTROS SKINULI 2.000, PA 5.000 DINARA!" Opelješena Beograđanka, "hakeri" sada vrebaju OVU GRUPU GRAĐANA! EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE

Foto: shutterstock

U poslednje vreme, sve veći broj građana u Srbiji se suočava sa problemom neovlašćenog skidanja novca sa njihovih bankovnih računa

Stručnjaci upozoravaju da su hakeri postali veoma vešti u svojim metodama i da koriste različite tehnike kako bi došli do novca korisnika.

Jedan od čestih načina je falsifikovanje dokumenata, a posebno je problematično korišćenje lažnih ličnih karti. 

Republika

Foto: Profimedia

Haker

 

Takođe, ukoliko hakeri ukradu mobilni telefon, automatski imaju pristup mbankingu, što im omogućava da izvrše neovlašćene transakcije. Pored toga, ljudi često čine grešku noseći kartice i PIN kodove zajedno u novčaniku, što olakšava hakerima da pristupe njihovim sredstvima.

Jedan od najraširenijih oblika prevare jeste i postavljanje lažnih profila na internetu. Mnogi građani padaju žrtvom lažnih prodavnica prilikom onlajn kupovine, pružajući hakerima priliku da dođu do njihovih bankovnih podataka.

Takođe, društvene mreže su postale plodno tlo za prevarante koji putem lažnih nagradnih igara pokušavaju da prikupe lične podatke korisnika.

Žalbe građana na društvenim mrežama

Svakodnevno se može videti sve veći broj žalbi građana na društvenim mrežama zbog neovlašćenog skidanja novca sa njihovih računa. 
Nedavno se na Instagram stranici serbialive_beograd pojavila objava jedne Beograđanke koja je podelila svoje iskustvo sa ovim problemom. Ona je istakla da je njenoj majci dva puta skinut novac sa računa i upozorila druge korisnike da budu oprezni prilikom onlajn transakcija.

- I dalje traje otimačina, skidanje para sa računa. Jutros su kevi prvo skinuli 2.000 dinara, nakon sat vremena još 5.000 dinara. Odmah je blokirala karticu i kontaktirala banku. Ne kupujte onlajn i ne dajte broj kartice nikome. U banci kažu da su mahom na udaru penzioneri. Obavestite svoje starije. Ako koriste onlajn ili mobilno bankarstvo podesite im da za svaki transakciju dobijaju sms kako bi mogli odmah da reaguju i blokiraju kartice - navodi se u njenoj objavi.


Jedna od preporuka koja se često ističe jeste da se kartica namenjena isključivo za onlajn plaćanje, na kojoj se drži minimalan iznos novca potreban za transakcije, dok se veći iznosi čuvaju na drugim računima. Takođe, preporučuje se starijim osobama da podesiti notifikacije za svaku transakciju kako bi mogli odmah da reaguju i blokiraju kartice u slučaju sumnjivih aktivnosti.

Uz sve veći broj slučajeva prevare i neovlašćenog pristupa bankovnim računima, važno je da građani budu dodatno oprezni prilikom korišćenja bankarskih usluga, kako bi zaštitili svoja sredstva od potencijalnih prevara.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading