BEBA TEŠKO OBOLELA OD VELIKOG KAŠLJA SE USKORO SKIDA SA RESPIRATORA? Doktori primećuju napredak: Počela je samostalno da diše!

Autor:

Vesti

07.02.2024

08:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Institutu za majku i dete trenutno se nalazi četvoro dece koja su dijagnostikovana sa pertusisom (velikim kašljem).

BEBA TEŠKO OBOLELA OD VELIKOG KAŠLJA SE USKORO SKIDA SA RESPIRATORA? Doktori primećuju napredak: Počela je samostalno da diše!

Foto: Shutterstock

Doktor Snežana Ristić izjavila je da dete zaraženo pertusisom (velikim kašljem), koje se trenutno bori za život u Jedinici intenzivne nege Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu, i dalje prima intenzivnu negu. Međutim, postoje pozitivni znaci u njegovom oporavku, te se očekuje da će uskoro biti moguće prekinuti tretman pomoću respiratora.

Stručnjaci poručuju da je ključ u vakcinaciji i da je nedovoljan obuhvat doveo do aktuelne situacije koja je alarmantna.

U Institutu za majku i dete trenutno se nalazi četvoro dece koja su dijagnostikovana sa pertusisom (velikim kašljem). Dr Snežana Ristić je u izjavi za RTS napomenula da su sva deca generalno u dobrom stanju, izuzev jednog koji je smešten na intenzivnu negu i pokazuje blagi napredak.

- Detetu se stanje poboljšava, počelo je da diše bez pomoći i pokazuje ohrabrujuće znake bez vidljivog zamora. Izgleda da će skoro biti sposobno za disanje bez mehaničke podrške - istakla je dr Ristić.

U proteklim mesecima, zabeležena su četiri smrtna slučaja beba od velikog kašlja. Dr Snežana Rsovac sa Dečje klinike u Tiršovoj je u programu "Oko" izjavila da se u njihovu ustanovu svake nedelje obrati najmanje dvoje dece sa simptomima velikog kašlja.

- Međutim, nijedno dete nije zahtevalo primenu intenzivnih terapija ili mehaničku ventilaciju usled akutnog respiratornog distres sindroma - objasnila je dr Rsovac.

Ona je dodala da su krajem prethodne godine koristili metode neinvanzivne ventilacije i terapije kiseonikom, pri čemu nijedno dete nije moralo biti intubirano.

(RTS)

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading